11 elokuuta 2020

Helsingin kaupunginteatterin Pieni merenneito - suuri musikaali

Pieni merenneito Helsingin kaupunginteatterissa on koko perheen suuri musikaali, joka pandemian katkaiseman esityskauden jälkeen jatkaa Helsingin kaupungin teatterin ohjelmistossa nyt syksyllä. 

*Medialiput saatu Helsingin kaupunginteatteri, kuvat HKT:n mediapankista ja kuvaaja mainittu kunkin kuvan yhteydessä*                                                                                                    
Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito – ©Disney
Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito – ©Disney
Tämä kuva on myös käsiohjelman kannessa
Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito –
Kuvassa Valo Eklund, Sonja Pajunoja, Mikko Vihma –
Kuva © Robert Seger

Itse pääsin tämän esityksen katsomaan jo viime vuoden syyskuun alussa, mutta esityksestä kirjoittaminen venyi monen sattumuksen ja pandemian kanssa tänne asti. Tämä ei kuitenkaan himmennä yhtään sitä tunnetta, että musikaali oli mykistävän hieno esitys ja suosittelen lämpimästi sen katsomista kaikille teatterista kiinnostuneille. 

Heti esityksen alusta alkaen tuli tunne, että meri ympäröi ja istahdin kuin isoon akvaarioon huojumaan aaltojen tahdissa musikaalia läheltä seuraten. Hieno illuusio; tuntea nyt olevansa mukana vedenalaisessa taikamaailmassa kastumatta!

Disney -musikaalissa, Ariel - kaunis, nuori merenneito haluaa kovasti elää ihmisten maailmassa ja jättää merellisen kuningaskunnan. Hän rakastuu prinssiin ja voidakseen elää rakkaansa kanssa, tekee sopimuksen merinoidan kanssa. Merinoita ei olisi paha eikä edes noita, jos ei vaatisi vastineeksi uhrauksia Arielilta.
Siinäpä on sitten jo hyvät ainekset ajattomalle rakkaustarinalle Disney -tyyliin. Jotkut muistavat varmasti alkuperäisen sadun ja tietävät, että H.C. Andersenin kirjoittama satu etenee hieman eri kääntein ja siinä on erilainen loppu. Disneyn tuotannot sekä elokuva että musikaali Pieni Merenneito perustuukin tähän H.C. Andersenin satuun hyvin löyhästi.

Esitys tempaisi mukaansa. Aika meni siivillä ja ihasteltavaa riitti. Välillä sitä löysi itsensä leuka polvissa ihmettelemässä huojuen kuin aaltojen tahdissa musikaalin visuaalista toteutusta, sen lavasteita, puvustusta ja näyttelijäsuorituksia ja välillä pyyhkimässä kyyneliä silmäkulmistaan, koska kaunis musiikki. Ja laulu. Tunteita herättivät Arielin (Sonja Pajunoja) ja Erikin (Martti Manninen) lisäksi myös merinoita Ursula (Sanna Saarijärvi), pikkukala Pärsky (Valo Eklund), sähköankeriaat Kiero (Paavo Kääriäinen) ja Liero (Antti Timonen), sekoileva lokki Skuutti (Sami Paasila) ja chef Louis (Tuomas Uusitalo). Musikaali ei olisi ollut näin upea elämys ilman niitä värikkäitä mereneläviä ja kasveja, joita riitti läpi musikaalin ja jotka upeasti täydensivät esitystä hieman pienemmissä rooleissa. Samuel Harjanne on upeasti onnistunut ohjauksessaan (taas kerran).
Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito –
Kuvassa Martti Manninen – Kuva © Robert Seger
Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito –
Kuvassa Sonja Pajunoja, Mikko Vihma – 
Kuva © Robert Seger
Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito –
Kuvassa Sanna Saarijärvi – Kuva © Robert Seger
Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito –
Kuvassa Sonja Pajunoja – Kuva © Robert Seger
Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito –
Kuvassa Mikko Vihma, Tero Koponen – 
Kuva © Robert Seger

Ai niin, tarkasta aina esityksen alkamisaika, jotta ei tule ikävää yllätystä ja vaikka myöhästyt esityksestä. Ystäväni kanssa melkein niin kävi, mutta pääsimme hipsimään sisälle taskulampun valossa ystävällisen vahtimestarin avulla juuri, kun musikaali alkoi. Esityksen aikaisemmasta alkamisajasta oli kyllä lipussakin maininta, mutta sitä emme kumpikaan sisäistäneet (nauraa). 
Helsingin Kaupunginteatteri – Pieni merenneito –
Kuvassa keskellä Tero Koponen ja Sonja Pajunoja – Kuva © Robert Seger

Tekijät:
Musiikki Alan Menken, laulujen sanat Howard Ashman & Glenn Slater sekä käsikirjoitus Doug Wright. Perustuu H. C. Andersenin satuun ja Disney-elokuvaan (tuottajat Howard Ashman ja John Musker, käsikirjoitus ja ohjaus John Musker ja Ron Clements).
Alkuperäinen tuotanto Disney Theatrical Productions.
Esitysoikeuksia valvoo Music Theatre International (Europe).

Suomennos Reita Lounatvuori, Hanna Kaila
Ohjaus Samuel Harjanne
Kapellimestari Risto Kupiainen
Koreografia Gunilla Olsson-Karsson
Lavastus Peter Ahlqvist
Puvut Pirjo Liiri-Majava
Valosuunnittelu William Iles
Äänisuunnittelu Kai Poutanen
Naamiointi ja kampaukset Milja Mensonen
Videosuunnittelu Toni Haaranen
Nuket Becky Vincett / Stitches and Glue Ltd, Paul Vincett / Stitches and Clue Ltd
Lennätykset James Veitch / Flying by Foy Ltd, Nick Porter / Flying by Foy Ltd
Esityskuvat Robert Seger / Helsingin Kaupunginteatteri
Rooleissa:
Sonja Pajunoja, Laura Allonen, Chris Bewsher, Valo Eklund, Sofia Hilli, Jack Johansson, Lenni Kallela, Annamaria Karhulahti, Mikko Kauppila, Jyrki Kasper, Tero Koponen, Paavo Kääriäinen, Juha Jokela, Tuukka Leppänen, Elin Ljungberg, Kai Lähdesmäki, Martti Manninen, Sannan Majuri, Sarah Nedergård, Mikko Nuopponen, Unto Nuora, Peter Nyberg, Emilia Nyman, Sami Paasila, Mikko Paloniemi, Tiina Peltonen, Alek Pérez Lahtinen, Raili Raitala, Matti Olavi Ranin, Sanna Saarijärvi, Suvi Salospohja, Teemu Sytelä, Inka Tiitinen, Antti Timonen, Tuomas Uusitalo, Mikko Vihma, Samuel Vihma

Tämän syksyn ensimmäinen näytös oli viime lauantaina (8.8.2020) ja jos et vielä ole tätä musikaalia nähnyt mene ihmeessä katsomaan! Helsingin kaupunginteatterin Pieni merenneito -musikaali isolla näyttämöllä on upea spektaakkeli ja katsojalle elämys. 
Käsiohjelmakin on tyylikäs tietopaketti ja sitä selaa mielellään vieläkin.

                                         Mari

Ps. Turvallisesti teatteriin. 

Tänä hämmentävänä pandemia-aikana on HKT tehnyt sen eteen töitä, että teatterissa voisi käydä turvallisesti. 

Toistaiseksi syyskauden esityksissä katsomokoot rajataan puoleen kaikilla näyttämöillä. 
Turvavälien lisäksi Kaupunginteatterilla panostetaan hygieniaan ja käsidesiä on saatavilla.
Jonottamisen välttämiseksi tarjoilujen myyntipisteet eivät poikkeusaikana ole käytössä. Tarjoilut väliajalle tai ennen esitystä tilataan ennakkoon.
Teatteri joustaa myös lippuvaihtojen suhteen. Jos asiakas epäilee koronatartuntaa tai on altistunut tartunnalle, hän voi kuluitta vaihtaa lippunsa tulevaan esitykseen vielä esityspäivänäkin.
Turvallisesti teatteriin -ohjeistus löytyy HKT:n sivulta (ja voit lukea sen klikkaamalla linkkiä edellä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti