02 kesäkuuta 2018

Päiväni Mathildedalin artesaanikylässä

Pääsin toissa viikolla kotimaan retkelle Salon seudulle Mathildedalin artesaanikyläkierrokselle. Paljon eri puolilla Suomea käyneenä tässä oli seutu, josta en oikein tiennyt mitään (joitakin kyliä ja paikkoja nimiltä kyllä, mutta en sen tarkemmin) ja Mathildedalin kylä, josta en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Matkailu avartaa -sanonta pitää kyllä hyvin paikkansa.
Reissun mahdollistajana toimivat Yrityssalo (yrittäjyyden palvelukeskus Salossa) ja Mathildedalin kylä. Ja minun kohdallani vielä Maiju (Pinkit korkokengät -blogi), joka vinkkasi tästä mahdollisuudesta minulle.
Juureen leivottu pizza; aivan loistava!


Päivä oli aivan loistava ja antoisa!

Sain reissun aikana tutustua taivaallisiin suklaisiin, maalaisromanttisiin bed&breakfast -majoituksiin, juureviin ja puhtaisiin makuihin, ihastuttaviin maalaismaisemiin ja paikalliseen muotiin, kuulin historiaa ja tarinoita. Sain itse kokea, maistaa ja nähdä miten unelmia on toteutunut ja miten yhteen hiileen puhallettaessa ruukkikylä on saatu hyvin elinvoimaiseksi. Ja tapasin ihania, avoimia ja elämäniloisia ihmisiä.

Nyt myös tiedän mikä on Suomen parhaiten varjeltu salaisuus! (nauraa)

Taivaalliselta maistuvat suklaat löytyvät Mathildedalin lisäksi myös Porvoosta, josta löytyy myös PetriS Chocolate room. Juurevia ja puhtaita makuja löytyi kyläleipurilta, kyläpanimosta ja ruukkikylän useiden ravintoloiden tarjonnasta (kyläravintola Terho, Mathildan Marina, ravintola Ruukinkrouvi). 
Kyläravintola Terhon sisäpiha, josta löytyvät
kyläleipuri ja -panimokin pihan perältä

Muotia meille ja maailmalle tarjosi ja tarjoaa muun muassa The Other Danish guy, joka on nimestään huolimatta suomalainen yritys ja joka tekee miesten alusvaatteita ajatellen maapallomme hyvinvointia ja jatkuvuutta käyttäen tuotteiden valmistukseen Smoothshell -kangasta, joka on valmistettu valtameren muoviroskasta ja hylätyistä kalaverkoista. Hmmm... Lue lisää yrityksen omilta sivuilta ja ylläty (hymyilee).

Lisäksi myös Second Chance, Ruukin kutomo ja Ruukin kehräämö esittelivät tuotteitaan muotinäytöksessä, joka järjestettiin kyläläisten yhteistyönä. Puodeista löytyy niin räsymattoja, huiveja, shaaleja kuin alpakanvillaisia asusteita ja neuleita, naisten ja lasten vaatteita kuin liinavaatteitakin. Arkeen ja juhlaan. Puodit ovat pieniä ja kodikkaita, tekijänsä näköisiä ja takapihalta voi bongata alpakoita, jos sattuvat siellä aitauksessa olemaan.

Adabakesin luomukset (kakut yllä)
Tämä kaunis ja idyllinen kylä tarjoaa myös majoitusta niille, jotka haluavat nauttia kylän ilmapiiristä yön yli tai pidempään. Näistä majoituksista jokainen on erilainen ja tarjoaa varmasti aika uniikin elämyksen omanlaisessa ympäristössään jokaiselle yöpyjälle. Matildan Marina, Sypressi, hotelli Mathildedal ja Petris B&B; siinä on mistä valita. Itsehän en osannut tällä käynnillä valita missä yöpyisin, joten lienee tultava takaisin ja yövyttävä useampi yö, jotta voi kokeilla kaikki (nauraa).


Hotel Mathildedal
Kuten yllä jo mainitsin, päiväni oli loistava ja antoisa ja Mathildedalin artesaanikylä oli varsin ihastuttava tuttavuus. 
Mathildedalin asukkaista henkii avoimuus ja tekemisen meininki, löytyy nykyajan mukavuuksia perinteitä kunnioittaen, ruoka on pitkälti lähiruokaa, raaka-aineet tulevat läheltä ja mahdollisimman paljon käytetään kaikessa paikallisesti tuotettua (esimerkiksi kalat hankitaan oman kylän kalastajalta). On helppo ymmärtää miksi tähän kylään palataan tai jäädään ihan asumaan...


    
                                               

Kotimatkalla otinkin bussissa torkut tyytyväisenä (nauraa).


                                         Mari1 kommentti: