21 marraskuuta 2021

Teatteri Avoimet Ovet - Onnellisinta on olla onnellinen

Onnellisinta on olla onnellinen. Mielenkiintoinen aihe, ja ihan teatteriesityksen nimi, joka kätkee sisäänsä hienon elämäntarinan. Pääsin kutsuttuna katsomaan ennakkonäytöksen Teatteri Avoimissa Ovissa, joka tuottaa tämän esityksen yhdessä Lahden kaupunginteatterin kanssa (Lahdessa esityksen voi nähdä vuoden 2022 alkupuolella).

Kuvat Mitro Härkönen ellei toisin mainita.
*Lippu saatu Teatteri Avoimet Ovet*


Esityksen nimi saa kyllä ajattelemaan ja pohtimaan onko sitä itse onnellinen tässä ja nyt ja mitä se onnellisuus oikein tarkoittaa, ja miten ja milloin sitä itse on onnellisimmillaan. Ratkaisut eivät löytyneet ennen esitystä kahvikupin äärellä ja jätinkin pohdinnat suosiolla teatterisalin ulkopuolelle astuessani saliin esityksen pariin ja keskittyessäni avoimin mielin alkavaan monologiin.Onnellisinta on olla onnellinen kuvaa ITE-taiteilija Elis Sinistöä (1912-2004). Oulussa syntynyt Sinistö oli astrologi, rakentaja, työmies, erakko, balettitanssija, mietiskelijä, joogi, kansainvälinen tähti, majatalon isäntä, ufobongari, nudisti ja pasifisti, joka eleli Villa Mehu -nimisessä itse rakentamassaan paratiisissa 92-vuotiaaksi asti harjoittaen omintakeista ja ihmisrakkauteen perustuvaa ajatteluaan.

”Minä ajattelen, etten minä omista mitään – äiti maa omistaa minut.” –Elis Sinistö


Tälläkin kertaa pelko monologin tylsyydestä oli täysin turha, sillä esitys oli varsin hieno ja herkkä kuvaus Elis Sinistöstä ja hänen elämästään. Taisto Reimaluoto Elis Sinistön roolissa nappasi katsojat mukaansa monologiin ja piti otteessaan koko esityksen ajan. Ei raskaalla monsteriotteella vaan ihanan keijukaismaisesti ja kevyen intensiivisesti huumoria unohtamatta. 
Lisäksi tykkäsin kovasti lavastuksesta, äänimaailmasta ja puvustuksesta, jotka kaikki tukivat monologin päähenkilön teemaa ja näyttelijää roolissaan ja toivat katsojalle mahdollisuuden kurkistaa Elis Sinistön elämään näiltäkin osin.

Kyllä jäikin hyvä mieli tästä esityksestä ja elämäntarinasta! 
Ehdit vielä näkemään tämän sinäkin, sillä vielä on yksi esitys Teatteri Avoimissa Ovissa (23.11.2021), jonka jälkeen sitten helmikuussa 2022 Lahden kaupunginteatterin ohjelmistossa.

                                                       Mari

Käsikirjoitus Taija Helminen
Ohjaus Hanna Kirjavainen
Roolissa Taisto Reimaluoto
Skenografia Pekka Korpiniitty
Valosuunnittelu Jere Kolehmainen
Äänisuunnittelu Jere Kouhia
Pukusuunnittelu ja toteutus Anne Svensk
Kuvat Mitro Härkönen

Alla linkkejä, joiden takaa löydät lisätietoja:
Teatteri Avoimet Ovet ohjelmisto
Lahden Kaupunginteatteri ohjelmisto
Elis Sinistön Villa Mehu -paratiisi
Lisäksi löysin mielenkiintoisen blogikirjoituksen Marjon matkassa -blogista. Kurkkaa kirjoitus: Villa Mehu on Elis Sinistön elämäntyö

2 kommenttia:

 1. Tämän monologin minä EHDOTTOMASTI haluaisin nähdä! Elis Sinistö oli mielenkiintoinen henkilö ja Villa Mehussa kesällä 2020 heräsi paljon kysymyksiä, joista olisin halunnut hänen kanssaan keskustella. Sinistö oli minusta paljon omaa aikaansa edellä monissa asioissa kuten mm. kasvisyönnissä ja kierrättämisessä joten mielenkiintoinen persoona. Sääli, että Villa Mehu rapistuu koko ajan ja vähitellen katoaa metsään.

  https://www.marjonmatkassa.fi/2020/07/villa-mehu-on-elis-siniston-elamantyo.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun on tehtävä teatteriretki Lahteen, jos et tulevana tiistaina ehdi Teatteri Avoimien Ovien esitykseen. Itse haluaisin nähdä tuon Villa Mehun ihan paikan päällä käyden. Vielä kun sen voi nähdä ennen kuin katoaa luontoon.

   Poista