01 maaliskuuta 2022

Timo Tuominen avec Jacques Brel

Tässä kohdin, kun luova taukoni täältä blogista taitaa olla päättynyt puran juttusumaa ja aloitan sen kirjoittamalla kokemuksestani chansoneiden parissa. 

Moni teistä varmaan miettii, että mitä ihmettä ne chansonit oikein ovat ja lohdutan, että en oikein itsekään ole ollut tietoinen muusta kuin, että jonkinlaisia laulujahan ne ovat. Kokemus on tältä osin karttunut ja ymmärrän paremmin, että chansonit ovat luonteeltaan kerronnallisia, satiirisia, koomisia laulelmia elävästä elämästä ja vuorovaikutus on vahva sävelmän kanssa. Esittäjä tuo persoonansa kautta näihin lisämausteita ja sen tulkinnan. Chansonit ovat lähtöisin Ranskasta ja useimmiten ranskankielisiä. Tämä on siis minun käsitykseni chansoneista.  

*Medialippu saatu, KokoTeatteri*

Kuvassa Timo Tuominen, kuva: KokoTeatteri
Pääsin viime vuoden lopulla katsomaan KokoTeatteriin Timo Tuomisen esittämiä Jacques Brelin teoksia. Lauluja rakkaudesta, intohimosta ja tuskasta. Jacques Brel on nimi, jonka olin kuullut joskus, ja jonka yhdistin ranskankieleen ja chansoneihin. Chansoneista ei niinkään ollut kokemusta kuin joskus kuultu pätkä radiosta tai Pariisin matkalla, mutta omasin ennakkoluulon, että ei olisi minun juttuni. Timo Tuominen ei sanonut minulle nimenä mitään, mutta soitti kelloja kyllä, kun asteli lavalle.

Ja tiedättekö, että tämä tuokio Timo Tuomisen ja chansoneitten parissa on yksi elämäni parhaista kokemuksista! Väisty ne ennakkoluulot ja kummat kuvitelmat alta aikayksikön, kun esitys oli edennyt parin ensimmäisen kappaleen verran. Nautin ja fiilistelin vahvoista, hauskoista ja tunteita nostattavista tulkinnoista. Ja niin teki muukin yleisö. Ah, miten mukaansa tempaavaa tulkintaa!

Lämpimästi suosittelen tutustumaan ja ymmärtääkseni KokoTeatterissa on tulossa keväällä ainakin yksi Timo Tuomisen avec Jacques Brel -esitys. 

Mukana esityksessä:
Timo Tuominen - laulu 
Tomi Rikkola - kitara ja alttoviulu
Jori Huhtala - kontrabasso
Marko Roininen - piano ja haitari
Tuomas Timonen - rummut

                                             Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti