01 heinäkuuta 2022

Kenenkään Edith - kävelykuunnelmateos luonnon helmassa

*Yhteistyö HIT Helsinki*

Kesäkuun viimeisen päivän iloksi lähdin kokemaan kävelykuunnelmateoksen 'Kenenkään Edith'. Ennenkokematonta minulle ja omasta mielestäni niin mielenkiintoinen juttu jo ajatustasolla, joten kun yhteistyötä ehdotettiin (Hit Helsinki) niin minäpä innolla siihen tartuin!

Sain postitse materiaalilähetyksen antamaani osoitteeseen ja tämän lisäksi sähköpostiini lähetettiin äänilinkki teoksen kuunnelman kuuntelemista varten. Ajankohdan tapahtumalle sain valita itse ja saat sinäkin kunhan se tapahtuu viimeistään 31.7.2022. Materiaalilähetyksen mukana tuli ohjeet miten ja minne olisi hyvä saapua ja mitä teoksen kokemiseen tarvitaan (kuten ohjeet pukeutua sään mukaisesti ja niin edelleen).

Kuvaaja: Aino Sinda

Kuvaaja: Aino Sinda

Sitten vain menoksi! Mukana materiaalilähetys, puhelin, kuulokkeet ja avoin mieli. Aurinko helotti taivaalla ja ohjaili minua enemmän varjoon kuin suoraan auringon alle. Löysin lähtöpaikan ja asetuin ohjeiden mukaisesti asemiin ja avasin äänilinkin. Siinä sitä sitten menikin aika kuin siivillä noin tunnin verran kuunnelmaa kuunnellen, ohjeita noudattaen, kävellen ja ympäristöäkin havainnoiden. Ajankulumista en tajunnut ollenkaan ja teoksen kokeminen tuntui loppuvan just, kun oli päässyt hyvään vauhtiin. Se ei loppunut mitenkään kesken, kyse oli vain omasta fiiliksestä. 
Kuvaaja: Aino Sinda

Minä, joka en ole äänikirjojen suuri ystävä, tykkäsin tästä kävelykuunnelmasta luonnon helmassa Helsingin Käpylän Taivaskallion alueella paljon ja se oli myös hauska kokonaisuus materiaalilähetyksineen ja ohjeineen. Äänet sekä kuunnelmassa että ohjeita antavalla olivat miellyttäviä mikä auttoi sulkemaan ympäristön äänet lähes kokonaan pois. Olin vain siinä omassa kuplassani keskittyen kuuntelemaan. 

Kuvaaja: Juho Vehniäinen
Kuvissa: Teoksen ohjaaja Paula Kovanen

Kuunnelma 'Kenenkään Edith' kertoo hyväksytyksi tulemisen vaikeudesta ja ylikiltteyden helppoudesta.

"On olemassa asioita, joita itsestään haluaisi kuulla.

Ja sitten on niitä, joita ei haluaisi.

Ja niitä, joiden asiat tulevat aina kuulluksi.

Ja niitä, jotka itse vaimentavat itsensä"



Kävelymatka ei ollut pitkä, joten ei pelkoa, että rasittaisi pituudellaan, mutta esteetön reitti ei ole. Itsestäni mukavaa oli se, että teoksen kokeminen oli tehty helpoksi ja miellyttäväksi ja kokeminen tapahtui alueella, jossa tuskin ikinä muutoin olisin vieraillut.

HIT Helsinki on helsinkiläinen teatterikollektiivi, joka tekee tekoja ja teoksia teatteri- ja kaupunkitiloihin. Teatterin ohjelmisto rakentuu vaihtuvan teeman ympärille, joka vaihtuu vuosittain ja vuosien 2021-22 teemana on maisema. Minulle HIT Helsinki aivan uusi tuttavuus, mutta ei huono ollenkaan. Hienoa, että löytyy erilaisia ja idearikkaita tahoja tuottamaan erilaisia kokemuksia ja tapahtumia meille kulttuurinnälkäisille. 

Työryhmä:

Paula Kovanen - ohjaus ja käsikirjoitus
Väinö Wallenius @Skarppaamo - ääni
Aino Sinda - kuvitus
Anna Kovanen, Keijo Kovanen, Paula Kovanen, Otto Laitinen, Visa Oikkonen, Hanna Saari, Aino Sinda, Väinö Wallenius - äänessä
Paula Kovanen ja HIT Helsinki - tuotanto

Teos on koettavissa 14.5.-31.7.2022 välisenä aikana itse valitsemana ajankohtana. 

LIPUT: 6 / 10 / 12 € HIT Helsinki lippukauppa

Liput myynnissä 4.4.-8.7.2022 välisenä aikana. Lippuja ostaessa ei tarvitse tietää tarkkaa aikaa, koska teoksen aikoo mennä kokemaan. Lipun ostajalle lähetetään sähköpostitse kuunnelman äänilinkki ja kirjeitse materiaalikirje lipun ostajan ilmoittamaan osoitteeseen. Huomioithan, että ostaessasi lipun, menee muutama päivä, että kirjeitse lähetettävä materiaali saapuu sinulle.

Lämpimästi suosittelen tätä uudenlaisista kulttuurikokemuksista innostuville. Ja iso kiitos kivasta kokemuksesta ja yhteistyöstä, HIT Helsinki! 

                                         Mari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti