18 marraskuuta 2022

Kun seuraavan kerran suuntaat Viroon, ota suunnaksi Virumaa!

Kun seuraavan kerran suuntaat Viroon, ota suunnaksi Virumaa!

Pääsin taannoin kutsuttuna osallistumaan lämminhenkiseen lehdistöiltapäivään Viron tasavallan suurlähetystössä. Paikka, jossa en ennen ollut vieraillut, ja joka sijaitsee Kaivopuistossa Helsingissä. Tilaisuuden aihe, Virumaa, on sekin itselleni tuntematonta aluetta, vaikka paljon Virossa olen vieraillutkin. Sinänsä hienoa, että löytyy uutta tutustuttavaa mikäli vanhat ja tutut kulmat käyvät kyllästyttämään (itselläni ei kyllästymistä ole havaittavissa, mutta vaihtelu on tervetullutta kyllä).

Kuva: Timo Raussi
Viron tasavallan suurlähetystö

Virumaa on itselleni idän suunnalta tuttu nimi kartalla, mutta siihen oikeastaan oma tietouteni loppuukin. Oli mukava kuulla, kun Kadri Jalonen, Itä-Virumaan matkailuyrittäjien verkoston koordinaattori, Karin Reinberg-Shestakov, Länsi-Virumaan matkailunedistämisyhdistyksen vetäjä, Jaana Vasama, Martin Markkinoita järjestävän Tuglas-seuran puheenjohtaja ja Timo Raussi monessa mukana oleva Viron tietäjä (vastuullaan mm. viestintä ja markkinointi Suomessa ja Ota suunnaksi Virumaa -matkailuprojekti) kertoivat Virumaasta. Ihan suomeksi jopa, mikä olikin hatunnoston arvoinen asia.

Kadri Jalonen, Karin Reinberg-Shestakov, Jaana Vasama ja Timo Raussi

Kamamustikakorvike
Rukkilihapirukas ja Kapsapirukas
Rukkikukkelpohlamoosiga
Sokolaadivaarikorvike
Rakverestä ja Lahemaan kansallispuistosta Narvan rajakaupunkiin ja Peipsijärven rannoille ulottuva Virumaa muodostaa matkailualueen, joka sijaitsee yllättävän lähellä Suomea. Kahden naapurimaakunnan yrittäjät (Itä- ja Länsi-Virumaa) ja kuntapäättäjät yhdistivät voimansa, ja kehittävät nyt alueen palveluja sekä ajanviettomahdollisuuksia entistä paremmin suomalaisia tarpeita ja toiveita vastaaviksi. Alueella on autenttista kulttuuriperintöä ja sitä arvostetaan.

Virumaata pidetään virolaisuuden syntysijana ja se on kuin Viro pienoiskoossa. Suomalaisten kanssa on käyty ns. seprakauppaa (=Suomen etelärannikon ja Viron pohjoisrannikon asukkaiden Suomenlahden yli käymää, tavaranvaihtoon perustunutta kauppaa).


Virumaan lisäksi tilaisuudessa esiteltiin Martin Markkinat, jotka osalle on varmasti tuttu tapahtuma. Itse olen Martin Markkinoista kuullut ja tiedän, että se on perinteikäs kaksipäiväinen, maksuton Viro -tapahtuma Suomessa ja kulttuurin lisäksi siellä on esillä käsitöitä, matkailu, design ja ruoka, mutta ikinä en ole tapahtumaan ehtinyt muiden menojen vuoksi. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Kaapelitehtaalla 19.-20.11.2022. Siellä on mukana myös Tuglas -seura, joka on Suomen vanhin ja suurin Viro -seura.

Arvatenkin sitä tämän tilaisuuden jäljiltä ihmisen uteliaisuus heräsi ja matkakärpänen surahti suunnittelemaan mahdollisia vierailuja Virumaalla! Tutkittavahan se on tämäkin kolkka.

                                 Mari

ps.

Tuhdisti lisätietoja löydät suomenkielisiltä nettisivuilta (alla linkit):

Martin Markkinat

Virumaa

Tuglas -seura

Kuvat omia ellei toisin mainita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti