09 joulukuuta 2022

KokoTeatterissa katsomani - Janoavaiset

Kulttuuria olen kuluttanut tässä menneinä kuukausina paljon, ja yksi aktiivisimmin erilaisia teatteri-esityksiä tarjoavista teattereista on kyllä KokoTeatteri, joka on ihanasti muistanut minutkin pitää aktiivisena (iso kiitos!). Nautin, kun pääsen katsomaan erilaisia teoksia ja esityksiä, joiden jälkeen pää on useimmiten pyörällä. Harvemmin mikään teos ja esitys on jättänyt minut niin sanotusti kylmäksi.

Viimeisin KokoTeatterissa katsomani ja vielä muutaman kerran esitettävä esitys, Janoavaiset oli myös tällainen tunteita ja ajatuksia herättävä. Se on myös KokoTeatterin kuluneen syksyn pääteos; tulkinta Helena Kallion käsikirjottamana ja ohjaamana profeetta Helena Konttisen ja spiritualisti Helmi Krohnin henkisen murroksen ja valaistumisen hetkistä.

*Lippu saatu, KokoTeatteri*

Kuvat omia ellei kuvatekstissä toisin mainita

Kuva: KokoTeatteri

Ääh, taas näitä naisasioita, voisi joku ajatella, mutta niin se vain on, että aihe pysyy keskusteluissa tavalla tai toisella aina vain. Sitten, kun ei enää tämä aihe puhuta niin maailma lienee valmis...

Lainaus KokoTeatterin sivulta esityksen esittelytekstistä:

"Janoavaiset on kuvaus kahden vuonna 1871 syntyneen naiseläjän sydämen kompassin avautumisesta, kutsumuksen kamppailusta ja kirkastumisesta kristillisen ideologian kysymysmerkkien ja aikansa ahdistavien ja uudistavien ajatusvirtausten keskellä."

Esittelyteksti kiteyttää hienosti teoksen tarinan. Katsojalle jää nähtäväksi ja koettavaksi esitys itsessään. Kahden samana vuonna syntyneen, erilaisista lähtökohdista lähtöisin ja voimakkaan naisen elämä kipupisteineen ja niistä selviytyminen aikana, jolloin naisilla oli vahvasti määritellyt paikkansa. Helmi ja Helena ovat rikkoneet rajoja ja ympäristö on saanut paheksumisen aihetta.

Roolisuoritukset oli aivan mahtavia ja niiden kautta katsojana pääsin käsinkosketeltavaan tunnelmaan! Pelkistetty lavastus tuki upeasti esitystä alusta loppuun ja oli tavallaan oma näytelmänsä esityksen kanssa. Ilmassa oli voimaa, paloa, herkkyyttä, surua, puhetta, murteita, murheita ja hiljaisuutta. Ja kaksi tarinaa, joita yhdisti rajojen rikkominen ja rooleista murtautuminen aikakaudella, jolloin tällainen ei ollut hyväksyttävää.

Kuva: Heidi Bergström Kuvassa: Kai Salo, Anna Veijalainen, Lempi Hirvonen
Kuva: Heidi Bergström Kuvassa: Cécile Orblin, Anna Veijalainen
Kuva: Heidi Bergström Kuvassa: Anna Veijalainen, Lempi Hirvonen

Käsikirjoitus ja ohjaus: Helena Kallio
Musiikki: Riitta Paakki
Rooleissa: Amira Khalifa, Cécile Orblin, Riitta Paakki, Anna Veijalainen
Esitysavustajat: Kai Salo, Lempi Hirvonen
Valosuunnittelu: Topias Toppinen
Pukusuunnittelu: Kai Salo
Äänisuunnittelu: Anssi Vättö
Koreografia: Anna Veijalainen
Yleisötyö ja oheisohjelma: Jenni Hoppi
Valokuvat ja graafinen suunnittelu: Heidi Bergström
Viestintä ja markkinointi: Sini Salo

Mie kuulkaa tykkäsin! Tarvitsin kylläkin jotenkin kauan aikaa pureskella näkemääni ja kokemaani, mutta sen katson olevan ihan hyvä asia. Tosin teoksen esitystahti on sen verran nopeatempoinen, että postaus jäi viime tinkaan. Pahoittelut tästä. Mutta esityksestä sen verran, että mieleni valtasi ensinnä ajatus, että olen kyllä onnekas, kun en syntynyt tuolle aikakaudelle...

Jos esitys innostaa niin mene ihmeessä paikan päälle katsomaan. On toki mahdollista seurata esitys striimin välitykselläkin. Esityksiä on vielä 9.12., 14.12. ja 16.12. ja striiminäkin 16.12.

Mari

Lisätietoja esityksestä:

Janoavaiset

KokoTeatteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti