24 syyskuuta 2018

Ahvenanmaa tutuksi - takana huikea reissu!

Pari viikkoa takaperin pääsin tutustumaan Ahvenanmaahan ja saaren tarjontaan upealla kahden päivän minivisiitillä (pressireissu). Kahden päivän retki tuntui viikon retkeltä, niin paljon oli kaikkea uutta ja ihmeellistä katselmoitavaa.
Itse olen käynyt Ahvenanmaalla suunnilleen kerran vuodessa, mutta vain pistäytymässä dartspelimatkalla liigapelikierroksen tiimoilta. Silloin ei juuri muuta ole nähnyt kuin terminaalin ja pelipaikan (aamulaivalla Turusta, pelipaikalle ja takaisin yölaivalla Helsinkiin).

Kaupallinen yhteistyö:
Silja Line, Ålandshotels, Visit Åland 
#Ahvenanmaatutuksi
Idyllinen kuva; Ahvenanmaa
Tällä reissulla kyllä avautui Ahvenanmaa aivan uudella tavoin ja voin sanoa, että vaikutuin näkemästäni ja siitä kuinka hyvänä meitä pidettiin koka reissun ajan!
Oma reissuni alkoi aamuvarhaisella bussikuljetuksella Helsingistä Turkuun, josta hyppäsimme Silja Galaxyn kyytiin. Aamiaisen jälkeen päädyin ottamaan hytissä päiväunet, että jaksan paremmin päivän loppuun asti ja koska edellinen yö oli jäänyt hieman unien osalta torsoksi. Sen jälkeen kiertelin laivalla ja nautin lasillisen skumppaa Piano -baarissa. Virkeimmät  meistä ehtivät myös nauttia virtuaalimatkailusta Turun saaristossa.
Aikainen aamuherätys tai minulle keskellä yötä :-D

Silja Line Galaxy Turusta Maarianhaminaan
Tyyni oli meri mennessä

Piano baarissa

Lounasbuffetin nauttimisen jälkeen hyppäsimme laivasta Maarianhaminaan, josta meidät kuljetettiin hotelli Pommerniin, jossa nautimme illallista ja yövyimme. Ennen illallista kävelimme Maarianhaminan keskustan läpi rantaan shoppaillen ja tutkiskellen muun muassa Merikorttelien tarjontaa. Välillä kävimme kahvilla ja tutustumassa paikallisen panimon toimintaan. Arvatenkin uni maistui illallisen jälkeen (nauraa).
Kahvilanäkymää ja -tunnelmaa

Seuraava päivä käynnistyi aikaisella aamiaisella ja sen jälkeen suunnattiin vesille. Siis merelle ja saaristoon. Päivä oli lämmin ja aurinkokin paisteli sen verran, että pipoa en kaivannut. Vene vei ensin Klobbenin saarelle, jonka jälkeen siirryimme Silverskärin saarelle. Lounaaksi sain syödäkseni ehkä elämäni parhainta ahvenkeittoa (uuh, niin hyvää oli, että ei kuvaakaan tullut!). Saarella kiertelyn jälkeen siirryttiin mantereelle, josta sujahdettiin omenoiden pariin omenatilalle, josta illalliselle Smakbyn nauttimaan Micke Björklundin ruokalistan antimista.
Päivän päätteeksi vatsa täynnä hyvää ruokaa siirryttiin kohti terminaalia hotelli Adlonin saunaosaston kautta Silja Serenadelle yöksi ja lauantaina aamupäivästä kotiin. Aamulla laivalla ehdin nauttia aamiaisen ja upean leppoisasta syyskuisesta säästä. Harvinaista on, että laivan kannella pystyin olemaan ilman takkia syyskuisena aamuna.
Kotiinpaluu ja auringonnousu

Hengästyttävä ohjelma, hyvää pitkälle paikallista lähiruokaa, kaunista ja yhteisöllistä Ahvenanmaata parhaimmillaan. Sää suosi ja muutenkin koko reissu oli täynnä upeita kohteita, ihastuttavia kohtaamisia ja upeita ihmisiä. Yksi parhaimmista asioista oli koko reissun ajan mukanamme kulkenut 'paikallisopas' ja tietopankki Niko Micklin; saatiin tietää melkoisesti paikan päällä ja liikkuessamme paikasta toiseen. Hänellä tuntui olevan ehtymätön tietomäärä lähes kaikesta mikä liittyy Ahvenanmaahan ja sen hän kertoi meille hyvällä huumorilla höystettynä.
Upea ryhmä Ahvenanmaalla!

Ja lopuksi muutama huipentuma tiukan ohjelman tarjonnasta.

Maarianhamina on pieni kaupunki, ja siellä on lyhyt matka kaikkialle. Kaupungin keskustasta löytyy idyllisiä ja aika uniikkeja pieniä kauppoja, joissa myydään erilaisia käsityötuotteita laajalla skaalalla ja vanhan ajan kahvila; kaikki pienen kävelymatkan päästä toisistaan. Muun muassa Viktor Crafts & Design, joista löytyy tuoreen korvapuustin lisäksi kaikenlaista ihanaa kierrätysmateriaaleista valmistettuna ja Salt Merikorttelissa (pienen kävelymatkan päässä keskustan pääkadulta rantaan).
Maarianhaminan keskusta


Hotelli Pommern on suosittelun arvoinen yöpymispaikka ja siellä sijaitsee ravintola Kvarter5, jossa on tarjolla erinomaista ruokaa. Hotelli on uudistettu erittäin tyylikkääksi ja viihtyisäksi pari vuotta sitten. Yllätyin positiivisesti sekä hotellista, että illallisesta ja voin niitä hyvillä mielin suositella.


Stallhagen on paikallinen pienpanimo, joka tekee olutta käsityönä yhä kasvavassa määrin. Minähän siis kuvittelin, että Stallhagen on saksalaista olutta, mutta olinpas todella väärässä! Pääsin myös olutmaistelutilaisuuteen ja urheasti maistelin erilaisia oluita (en siis itse välitä oluista yhtään, mutta silloin tällöin kokeilen, että jos nyt alkaisi maistumaan...). Tarjolla oli pientä purtavaa kutakin olutmakua tukemaan ja mikä hienoa niin alkoholittomalle väelle alkoholiton juomamaistelu limonadien parissa. Maistelun yhteydessä kerrottiin oluista ja panimosta syvemmin. Hyvin mielenkiintoinen tilaisuus!
Klobben vei mun sydämen! Niin karu, ja samalla ihastuttava saari, jolla on vain kalastajamökkejä, kalliota ja meri. Sielu lepää ja tänne vielä haluan palata! Saarelle pääsee tilauksesta vaikka täydellä ylläpidolla, mutta ilmaista se ei ole.Silverkär on hieman isompi saari, jossa on tarjolla muun muassa majoitusta, kokoustiloja, saunomista ja saaristoelämää. Kaunis saari, puhdas luonto (muun muassa peikkometsä; metsä, jossa puissa kasvaa naavaa) ja meri. Idyllinen paikka. Ja shampanja liittyy olennaisesti saaren nykypäivään; ei heti muuten uskoisi (nauraa).
Silverkär toivotti tervetulleeksi yrttisnapsin ja Ahvenanmaan pannukakun kera (mun paikka oli merkitty ;-))Silverkärin ja Klobbenin luonto on ainutlaatuista, harvinaista ja mielettömän upea!

Öfvergårdsin omenatilalla sain tietoiskun pienen omenatilan historiasta ja nykypäivän menosta ja pääsin maistamaan omenamehuja. 12 erilaista omenalajiketta, joten 12 erilaista omenamehuakin. Ja niissä oli eroja niin mehun väreissä kuin mauissakin. Uskomatonta, ja hyvää!
Omenatarha on pieni, ja elinvoimainen. Sen omistajapariskunta tuntuu elävän omenille ja kehittää omenasta kaikenlaisia tuotteita. Omenat hyödynnetään moneksi. Tältä tarhalta voi muuten halutessaan vuokrata oman omenapuun (ryhtyä omenapuukummiksi...).
Aivan ihastuttava omenatarha ja upeita omenoita täynnä!

Omenamehun maku huulilla siirryttiin illallista kohden Smakbyhyn. Ennen pöytään istumista käveltiin Kastelholman linnan liepeille ja vierailtiin nopeasti Jan Karlsgården ulkoilmamuseossa. Linnaa katselmoitiin vain ulkopuolelta ja sitten syömään. Illallisen meille loihti Smakbyn sielu Michael Björklund. Saimme syödäksemme reilua, pohjoismaista ruokaa, jonka raaka-aineet tulivat läheltä, omalta saarelta. Ruuan jälkeen sympaattinen ja huumorintajuinen herra Björklund kierrätti meitä tislaamossaan ja kertoi Smakbyn elämästä. Paikalta löytyy myös putiikki, josta voi ostaa paikan omia tuotteita ja muiden tuottajien taidonnäytteitä.

Michael Björklund ja Smakbyn


Minusta tuntuu, että kehun Ahvenanmaan maasta taivaaseen, mutta oikeasti tämä reissu avasi silmäni. Olen aina tiennyt, että Suomen saaristo on kaunista ja Ahvenanmaa todisti kyllä tämän paikkansa pitävyyden. Tänne pitää päästä uudelleen!
Kaunis auringonlasku Ahvenanmaalla hotelli Adlonin edessä
Olen positiivisesti yllättynyt siitä mitä Ahvenanmaa tarjoaa! Rohkeasti vain tutustumaan.

Kiitokset Ahvenanmaa tutuksi -reissusta Silja Line Marika Nöjd ja Ålandshotels ja Visit Åland Niko Micklin!

                             Mari

Onnistunut toivotus(mainos) :-D


Kaupallinen yhteistyö:
Silja Line, Ålandshotels, Visit Åland 
#Ahvenanmaatutuksi

1 kommentti:

  1. Kaunista, kaunista!
    Ei tähän koskaan kyllästy.
    Ihanaa syksyn jatkoa!

    VastaaPoista