09 tammikuuta 2020

Everstinna - todellakin yhden ihmisen suurteos

Vaikuttava ja väkevä!
Sitä on Heidi Herala Everstinnana.
*Liput saatu Helsingin kaupunginteatteri*
HKT:n ulkomainostaulu
Näytelmä, joka on monologi eli yksinpuhelu asettaa sitä esittävälle näyttelijälle paineita saada katsojansa mukaan näytelmään, siis herättää aistit ja ajatukset katsomon puolella siinä yksin puhellessaan ja pitää katsojan mielenkiinto yllä näytelmän loppuun asti. Tarinan pitää ehdottomasti olla hyvä, sillä ilman hyvää tarinaa ja näyttelijää ei synny hienoa monologia.
Lippu ja käsiohjelma
En ole hirveästi monologeja katsonut ja menin esitykseen hieman mietteliäänä mitä tuleman pitää. 
Esityksen lavastus oli yksinkertainen, kaunis ja jotenkin maagisen hieno jo heti katsomoon asettuessani ja se eli upeasti esityksen mukana. Äänimaailma herätti sekin kuuntelemaan intensiivisemmin ja Heidi Herala totisesti piti minut mukana tarinassa alusta loppuun! Tässä on erään aikakauden osalta katsaus historiaan ja sen ajan käänteisiin, valtaa ja vallan käyttöä, rakkautta hienoine ja huonoine muotoineen, ääri-ajattelua, vihaa, kostoa, selviytyminen. Vaikeita, tunteita kuohuttavia ja raskaitakin asioita, joista kuitenkin on hyvä puhua ja tiedostaa. 

Esitys on hieno sisäinen monologi ja yhden ajan monitasoinen kuvaus, jonka upeana tulkitsijana meänkielellä on Heidi Herala. Todellakin yhden ihmisen suurteos.
Lavasteet - kuva otettu katsomosta juuri ennen esityksen alkua

kuva HKT:n galleriasta

kuva HKT:n galleriasta

kuva HKT:n galleriasta
Helsingin kaupungin teatterin esitys Everstinna pohjautuu Rosa Liksomin samannimiseen kirjaan, joka on saanut hyvät arvostelut. Itse en ole kirjaa lukenut, mutta ehkä jossain kohdin sen luen, koska näytelmä oli vaikuttava niin onhan sen kirjankin oltava (nauraa).
Everstinna on Helsingin kaupunginteatterin ohjelmistossa vielä helmikuun loppuun asti, joten ehdit esityksen näkemään halutessasi. Yksi parhaimmista monologeista mitä olen katsonut, joten helppo suositella.

Dramatisointi ja ohjaus Susanna Airaksinen, valosuunnittelu Vesa Ellilä, lavastus ja puvut Vilma Mattila, äänisuunnittelu ja sävellys Johanna Puuperä, dramaturgi Merja Turunen ja naamiointi ja kampaukset Aino Hyttinen.

                                                         Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti