01 huhtikuuta 2020

Yhdenpäivän romaani - Lume (kirjoittanut J.P.Laitinen)


Luin yhdenpäivän romaanin intensiivisesti ahmien. Ei ollut edes muita vaihtoehtoja (nauraa).
J.P.Laitinen ja esikoisteos Lume

Romaani alkoi minusta perinteisesti, mutta jo toisella sivulla huomasin, että tulossa on kaikkea muuta kuin perinteistä proosaa.  
Siispä hypätään perinteisestä mallista tajunnanvirtaan ja filosofi Henry Qualian minäkerronnan pyörteisiin. 
Henry on vapaa tutkija, joka on irrottautunut yliopistojen jäykistä malleista ja tutkii ihmistä omien havaintojensa perusteella. Henry on kehittänyt teorian fiktiivisestä ihmisestä. Tarinassa vahvasti mukana kulkevat myös Laura (Henryn ainoa rakkaus), Henryn äiti ja sisko, joista en kerro tässä enempää. Kuten en Henrystakaan, koska jotain on hyvä jättää lukijalle itselleen selvitettäväksi.
Lausahdus kirjassa Lume
tekstiote kirjasta Lume

Arkiseen tarinaan tulee paljon monimerkityksellisyyttä, kerroksia, poukkoilua, piilomerkityksiä sen edetessä. Joidenkin mielestä romaani voi olla raskasta luettavaa juurikin tarinan poukkoilun ja kerroksisuuden vuoksi, mutta minä tykkäsin. Haasteita aivoille on hyvä olla.
Tarinan edetessä sitä huomasi nauravansa yhteneväisyyksiä Henryyn huomatessaan (oma tajunnanvirtani aukikirjoitettuna olisi sekin varsin poukkoilevaa..), pohtivansa sulkeissa olevien merkkijonojen ja euromäärien mahdollista merkitystä tarinassa myöhemmin, epäilevänsä Henryn mielenterveyttä sekä ihastelevansa itselleni kolahtavia kohtia kuten:

"Fiktiivinen ihminen ei tunne kipua"
"Täytyy elää kuin opettaa"
"Filosofia on nälkä"
"Todellisuus on kuviteltua totta"
”Ihmisiä eivät järkytä asiat vaan heidän uskomuksensa niihin.” (Epiktetos)


Lume on J.P.Laitisen kirjoittama esikoisromaani (ilmestynyt 2019, kustantaja Teos) ja kirja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana 2019 sijoittuen toiseksi.
Kirjailija itse on filosofian maisteri ja vapaa kirjoittaja, joka on syntynyt Tampereella. J.P.Laitinen on julkaissut tietokirjoja ja toiminut ympäristötoimittajana.
J.P.Laitinen (kuva Teoksen sivulta)
J.P.Laitinen Kirjamessuilla 2019 (vieressä kirjailija Marianna Stolbow)

Luettuani tämän kirjan voin lämpimästi sitä suositella muillekin. Tämä teos saattaa herättää sisälläsi asustelevan pienen filosofin tai ainakin teos herättää sinut pohtimaan, se haastaa aivosi ja tuottaa sinulle oivalluksia. 

Romaani on 174 sivuinen lukunautinto ja kirjan soljuvaa tekstiä on ilo lukea. Tämän kirjan lukee helposti yhden päivän aikana, mutta ajatuksia se jättää mieleen pyörimään pidemmäksi aikaa. Hyvällä tavalla ajatuksia herättelevä (nauraa). 
Ihanan älykäs, erilainen ja hienosti kirjoitettu teos!

Ei paineita kirjailijalle, mutta jään odottamaan seuraavaa romaania... (hymyilee).

                                  Mari

PS. Kiitos J.P.Laitinen ja Teos sekä arvostelukappaleesta pdf-versiona (koska postilakko) että kovakantisena kirjana (Kirjamessuilta). Luin jälkimmäisen ja sijoitan sen aarteena kirjahyllyyni.
Vasta luettuani tämän kirjan näin kannen kuvassa tuon elefantin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti