08 marraskuuta 2013

Mitä ihmettä ovat tattari, hirssi, kvinoa, amarantti tai kanihua?

Ruoka-aineksiahan nuo kaikki ovat, vaikka nimistä ei ihan heti ruoka mieleen tulekaan.

Kaura on meille kaikille tuttu juttu, mutta miten tattari, hirssi, kvinoa, amarantti tai kanihua? Jälkimmäiset kolme kuulostavat eksoottisilta ja sitä myös ovat, joskin jalansijaa löytäneet Suomessakin. Tattari ja hirssi ovat varmasti osalle tutumpia, mutta itselläni ei ole näistäkään kokemusta.

Tattari on tatarkasveihin kuuluva kasvi, jonka siemeniä käytetään ruoaksi ja se lasketaan viljaksi, vaikka ei olekaan heinäkasvi vaan kaksisirkkainen. Aasiasta alunperin olevasta tattarista tehty tattarijauho on ehkä kuuluisin tattarivalmiste.Hirssi on ryhmä pienisiemenisiä viljakasveja ja jyvistä tehdään hirssijauhoa. Viljellään Aasiassa ja Afrikassa eniten.Kvinoa on hiilihydraattipitoinen ruokakasvi Etelä-Amerikasta ja sitä käytetään ruuanvalmistuksessa kuin riisiä. Lehtiä voi syödä lehtivihanneksen tapaan ja sen tunnetuimmat sukulaiset ovat punajuuri ja pinaatti.
Keliaakikolle sopiva, koska on gluteiiniton ja sisältää paljon ravintokuitua, rautaa, magnesiumia ja fosforia. Lisäksi siinä on enemmän proteiinia kuin riisissä tai muissa viljoissa.Amarantti on ruohovartinen kasvi, jota kasvatetaan lähinnä sen ravintopitoisten siementen takia ja kasvaa Keski-Amerikassa. Pienijyväistä valeviljaa, joka sisältää runsaasti rautaa, kuitua, sinkkiä, foolihappoa, kalsiumia ja kaliumia. Lisäksi aminohapoista metioniinia ja lysiiniä.Nämä kaksi alinna olevaa uutta ruoka-ainetta (kvinoa ja amarantti) ovat itselläni testattavana. Opettelen näitä käyttämään sopivassa suhteessa ja ihan mielenkiinnosta. Kanihua, tattari ja hirssi tulevat sitten ehkä myöhemmin kuvioon. 

Muutama kiinnostava artikkeli löytyi kvinoasta:

Kvinoa jää kauralle kakkoseksi

Kvinoa on aktiiviurheilijan ja vilukissan salainen ase

Miten muilla, onko teillä kokemuksia tattarista, hirssistä, kvinoasta, amarantista tai kanihuasta ja millaisia ne kokemukset ovat?


                                                                Mari

6 kommenttia:

 1. Kvinoa on todella hyvää varsinkin, kun siihen laittaa vähän valkoviinietikkaa, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. En vain voi syödä sitä kauheasti sen korkean rautapitoisuuden vuoksi :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kvinoan valmistusvinkistä! Kokeilen tuota seuraavan kerran, kun kvinoaa valmistan. Itsenikin pitää rajoittaa käyttöä, jotta rauta-arvot eivät nouse hurjiksi.

   Poista
 2. Tattari on mulle tuttua, sitä käytetään usein yhtenä korvaamaan "kiellettyjä" viljoja keliakiaakikon gluteenittomassa ruokavaliossa.

  VastaaPoista
 3. Kokeile ehdottomasti Kvinoaa/quinoaa. Tulevassa kirjassani on useita reseptejä, joissa olen tätä kivaa riisin korviketta käyttänyt. Jos saanen hieman esitellä, niin tämä löytyy kaupoista tammikuussa. Kaikki kirjan reseptit ovat vähän kuin sivutuotteena gluteenittomia: http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9522208353&lang=fi

  Kati/Hellapoliisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti haluan tutustua näihin. Odotan innolla tuon kirjan ilmestymistä. En malttaisi enää odottaa ;)

   Poista
  2. Mielenkiinnolla odotan tuota kirjaa. Hienoa, että reseptejä on tulossa, koska itse en ole ollenkaan luova tällä saralla :)

   Poista