20 marraskuuta 2014

Click & Grow - tuoreet yrtit helposti

Aika kiva näky on keittiössäni oleva vihreä keidas, jossa pukkaa yrttiä kokkailijan käyttöön. En uskonut, että saan mitään kasvamaan, kun en omista niin sanotusti 'viherpeukaloa'. 
Olen otettu, sillä mikä sen mukavampaa kuin lisätä tuoretta basilikaa, sitruunamelissaa tai timjamia suoraan puskasta ruokaansa. Ja tulee muuten helpommin lisäiltyä yrttejä ruokiin, kun ne ovat ikään kuin 'omasta maasta'. Ja silmien alla näkyvissä. Ja tuoksuvat hyvältä.


Click & Grow -älyruukku yrtteineen 
Omaan siis tällaisen Click & Grow -älyruukun valoineen, jossa on älymultaa valmiina, kolme kapselipaikkaa yrteille ja minun tehtäväkseni jäi vain asetella yrttilajikekapselit paikoilleen (tässä kohdin kuului klik -ääni), täyttää vesisäiliö ja kytkeä laite verkkovirtaan. 
Sitten odottelin versoja nousevaksi. Ohjeen mukaan se tapahtuu 2-3 viikossa, mutta minun yrttini versot pomppasivat esiin jo ensimmäisen viikon lopussa (kai se herkeämätön, odottava tuijottelu vauhditti versomista...). Poistin yrttien versoja suojanneet suojakuvut, kun versot alkoivat ylettyä suojakupuihinsa ja jatkoin taas odottelua kuten ohjeessa kehotettiin. Kahden kuukauden odottelun jälkeen yrtit olivat jo käyttövalmiina ja nautiskeltavinahan ne kestävät peräti 6-8 kuukauden ajan. Nyt on menossa tämä nautiskeluvaihe. 


Vihreää sieltä jokaisesta kapselista sitten pukkasi...

Sen verran pitää huolehtia, että leikkaa yrtit käyttöön siinä kohdin, kun ne yltävät lamppuun asti (eivät pääse näin kärventymään). Ja toki vettä pitää lisätä, kun sen aika on ja siitähän ilmoittaa kasvivalo vilkkumalla. 
Valo on päällä 16 tuntia ja levossa 8 tuntia, joten laite yrtteineen myös lepää. Minä ajastin yrttini ja älyruukun nukkumaan öisin, mutta jokainen valitsee itse. Töpseliä ei pidä kuitenkaan olla nykimässä jatkuvasti pistokkeesta irti, sillä ajastus alkaa aina alusta. Mutta eipä tuolle ole ollut tarvetta, koska valo ei minua häiritse, vaikka valaiseekin mukavasti. Sen verran kirkas valo on, että siitä varoitellaan, että vilkkuessaan saattaa epilepsiaan taipuvaisella laukaista kohtauksen.
Laitteella itsellään on vuoden takuu ja saatavilla näitä on ainakin nettikaupoissa (esim. Grillikauppa.com, Löytötavaralo) aika maltilliseen hintaankin vielä (99 euroa).


Yrttikapselit keskellä, vesisäiliö kuvan vasemmassa laidassa

Valo sekä valaisee että lämmittää

Mukana tuli erilaisia pistokevaihtoehtoja mikä on hieno juttu sekin
Sekin on hienoa, että yrttilajikkeita on saatavilla muitakin kuin basilikaa, sitruunamelissaa ja timjamia. Ehkä seuraavaksi jo tulevana kesänä kasvattelen mansikoita, tomaatteja ja chilejä. Tai kaikkia näitä; innoissani kun olen!

Mutta tämän helpommaksi ei kyllä voi yrttien kasvattelua tehdä. Hieno älylaite tällaiselle vihertumpelolle kuin minä ja on löytänyt paikkansa keittiöstäni (ja yrtit ruuistani)!


                                                  Mari


2 kommenttia:

  1. Nyt kun harjoittelet yrteillä, niin ens kesänä kasvimaa palsta juureksille esim.siitä Myllypuron kupeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi se olisikin hauska juttu! Tosin se palsta olisi varmaan paikan surullisin näky. En tosiaan omaa sitä viherpeukaloa laisinkaan :( Tällainen älylaite älymultineen ja NASA huipputeknologiaa hyödyntäen on just oikea mulle, kun se tekee liki kaiken puolesta ;-) Mutta en sano, etteikö palstaviljelyä voisi kokeilla.

      Poista