28 tammikuuta 2016

Lähelle ja kauaksi - Matkamessut 2016

Tämän vuoden Matkamessut on nyt käyty ja nyt sitten puretaan koettua pakettia. Olin paikalla torstaina ja perjantaina ja kurkkaamatta jäi kokonaan Caravan -puoli. Torstain kokemukset onkin jo tänne purettu, joten tässä perjantain kuulumiset.

Pakkanen paukkuu (-26 astetta aamulla klo 8) ja matkamessut käytynä
Päivä alkoi Rantapallo Meeting Point -pisteellä, jonne oli 17 bloggarille varattu tunnin aika olla näytteilleasettajien tavoitettavissa. Ruuhkaa ei ollut, mutta sentään joku kävi paikalla ja aika tuli hyödynnettyä tutustumalla muihin bloggareihin. Itse jaon pöytäni Testikuskit -sivuston Kaasu korjaa -blogin ihastuttavan Kristan kanssa ja juttua riitti. Sen keskeytimme, kun skoolasimme kuohuviinit paikalle saapuneen Benelux-maiden edustajan Henrin kanssa. 

Rantapallo Meeting Point
Tämän juttupainotteisen tunnin jälkeen jatkoin kiertelyä messualueella Pinkit korkokengät -blogin Maijun kanssa. Olen oppinut sen verran, että mikäli Maiju hukkuu niin on syytä etsiä sieltä missä on maskotti. Siten se Maijukin löytyy (nauraa).Näyttäviä esillepanoja löytyi ja paljon oli ohjelmaa jokaiselle. Näillä messuilla saattoi tulla jopa tietoähky mikäli ei suunnitellut etukäteen mihin halusi tutustua tarkemmin. Tulin katsastelleeksi sellaisten kohteiden tarjontaa, joissa olen jo käynyt ja joihin voisin palata uudelleen (esimerkiksi Sri Lanka, Malesia ja Kroatia) ja vastapainoksi  myös itselleni uusia kohteita kuten Uganda ja Unkari. Elämäni varrella olen pyrkinyt siihen, että matkustan sellaiseen kohteeseen, jossa en ole koskaan vielä käynyt, mutta aina se ei toteudu. Onneksi useimmissa paikoissa on aina jotakin uutta juttua, kun sinne palaa.

Unkarilla oli tarjottavanaan elämyksiä pustalla (Akác-Tanya) niin ratsastajalle, motoristille, saunojalle, vaeltajalle kuin myös ihan tavalliselle turistille maatilamatkailun merkeissä. Niin ja metsästäjille, jos sellainen jotakuta kiinnostaa (minua ei, kun on vaikea laittaa edes matoa koukkuun...hymyilee). Majoituspuolella löytyy valinnan varaa ja myös karavaanarit ovat tervetulleita. Budapestin kaupunkiin tutustuvan kannattaa kysellä heidän kaupunkiasuntoaan, koska sellainenkin on tarjolla. Tilalta pääkaupunkiin on matkaa noin puolituntia. Palveluita ja aktiviteettejä on tarjolla paljon niille, jotka niitä kaipaa. Ja niitä erilaisia saunoja on peräti neljä alkaen savusaunasta. Nettisivut ovat suomen kielellä, joka juontaa juurensa siitä, että tilan isäntäpariskunta on suomalais-unkarilainen.
Kiinnostava kokonaisuus ja tosi helppo tapa tutustua Unkariin. Vaivatonta, sanoisin. Sen kun päätät milloin menet ja millaisen sisällön lomaasi haluat. Räätälöinti tehdään toiveidesi mukaan. Lennon hinta Budapestiin Helsingistä keikkuu siinä 200 euron tienoilla tai alle ja esimerkiksi nyt katsottuna Finnairilla on tarjolla suora lento toukokuussa (lähtö 13.5.16) halvimmillaan 143 euroa (suora lento kestää 2 tuntia 20 minuuttia). 

Uganda ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, kun matkalle lähtöä pohtii, mutta jos tykkää luonnosta ja eläimistä niin sitä on Ugandalla tarjota. Itseäni kiinnostaa molemmat ja mikä parasta onkaan kuin katsella villieläimiä luonnossa niille luontaisilla elinalueilla elämässä elämäänsä. Uganda tunnetaan ehkä parhaiten vuorigorilloista ja monista kansallispuistoista villieläimineen unohtamatta ikävää sotilasdiktatuurin aikakautta. Maassa on kuitenkin nykyisin suhteellisen rauhallista ja matkustaa voi melko vapaasti. 
Hyvät kahvit ja ystävällisen hymyn minulle tarjosi Catherine (www.advanced-adventures.com) ja lyhyen, napakan tietopläjäyksen suomalainen nuori nainen, jonka nimi jäi kysymättä (www.adventure-travellers.com). Safari on huikea kokemus, joten ehkäpä jonakin päivänä lennähdän Ugandaan katsomaan mitä maa minulle tarjoaa. Kenties näen gorillan tai kaksi. Nythän se pitäisi pian mennä ennen kuin matkustajia on massoittain, sillä matkailu on Ugandassa kasvussa.

Kotimaisista kohteista saaristo on se mihin pitäisi ehdottomasti meikäläisen tutustua paremmin. Toki kotimaassa on paljon katsottavaa muutakin ja enemmän pitäisi valtakuntaa kierrellä, mutta saaristo taitaa olla itselleni tuntemattominta aluetta. Kesäjuttuja siis tehtävälistalle: Saariston rengastie. Pyöräillen tai pyörien päällä sitten joku kesä (nauraa).
Niille, jotka suuntaavat kohti Seinäjokea, löytyy hyvä kohde, jossa voi viihtyä koko perhe. Duudsonit Activity Park = DAP on aktiviteettipuisto, jossa voi temppuilla mielin määrin. Ja sen jälkeen tankata energiaa Pirttihirmu -ravintolan puolella. Paikka tarjoaa lähiruokaa, joka on kyllä aina plussaa. Kesästä 2016 alkaen temppuilua voi harjoittaa myös Torniossa, jonne avataan melkoisen iso aktiviteettipuisto ja lähiruokapaikka: Arctic Activity Park. Siitä sitten tarkemmin tietoja heidän nettisivuiltaan, kun ne aukeavat joskus.
Kun katsoi yleiskuvaa matkanjärjestäjätarjonnasta messuilla niin Suomessa on valta suurilla matkanjärjestäjillä. Yhä vähemmän on tarjolla pieniä ja uniikkeja matkoja tekeviä matkanjärjestäjiä, mutta muutama löytyi (Mandala travel, PeterPanMaailma). Nämä ovat ihmisille, jotka arvostavat enemmän yksilöllisyyttä, elämyksiä ja vaivattomuutta, mutta kaihtavat suureksi kasvaneita matkanjärjestäjiä. Siten se minäkin valitsen mikäli budjetti antaa myöden ja jos en itse hoida koko hommaa alusta asti (nauraa).

Tähän liitän Maijun videon, jossa tallennettu Maijun ja osin minunkin perjantaipäivää matkamessuilta.Ja kyllä, messujen jälkeen matkakuumetta pukkaa! Lähelle ja kauaksi. Onneksi on netti, että voi surffata ja suunnitella. Seuraava matkani on todellista lähimatkailua, koska suuntaan aamulla kuntosalille (nauraa).

Minne teillä on matkoja suunnitteilla?

                                    Mari

1 kommentti:

  1. Ha haa... Maskotit on niin ihania ja ne on mun kanssa samalla aaltopituudella ;)

    VastaaPoista