26 maaliskuuta 2016

Tavoitteena riittävä ja hyvälaatuinen uni

Pitkän puoleinen pitkäperjantai alkaa olla päätöksessään ja on aika siirtyä unimaailman pariin. Mutta sitä ennen pari sanaa unen merkityksestä. 


Ei sillä asennolla niin ole väliä, kunhan on mukava ja lähellä. :-D
Asterix tykkää nukkua välillä näin, vähän kuin olkapäällä riiputettuna.

Kissat osaa nukkumisen taidon kadehdittavan hyvin.
Tässä Jone ja Asterix.
Riittävä ja hyvälaatuinen uni on meille kaikille tärkeä asia. Sen pitäisi olla meidän kaikkien tavoitteena. Uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä. Tasapainottaa hermoston toimintaa ja vahvistaa vastustuskykyä aktivoidessaan elimistön torjuntamekanismeja. Hyvä uni huoltaa meidät öisin.
Itse olen opetellut parin vuoden ajan säännöllisen ateriarytmin lisäksi säännöllistä unirytmiä, jonka aikana aivoni ja mieleni olisivat selkeästi levänneet. Helppoa se ei ole ollut eikä se vieläkään ole sellainen minun näköiseni, mikäli saisin kuunnella oman kehon rytmiä. Edistystä on kuitenkin tapahtunut sekä rytmissä että asenteessa unta kohtaan. 
Nukun nykyään enemmän kuin 5-6h yössä, pääsen aika usein nukkumaan jo puolen yön tienoilla ja herään vaivattomasti viimeistään kahdeksan tienoilla. Mutta kaikki tämä vaatii edelleen itseltäni sellaista patistamista. Jos en muistuta itseäni, että pidä kiinni rytmistä, valvon helposti aamuyön puolelle ja herään hampaat kirskuen kellon soidessa. Voi olla myös niin, että en kuule mitään kelloa... Nämä ovat sellaisia asioita, joista haluan eroon.
Luontainen unirytmini olisi sellainen, että nukkumaan aikaisintaan klo 02 ja herääminen tapahtuisi viimeistään klo 10, mutta arvatenkaan se ei ole kovinkaan usein mahdollista toteutua.

Tähän nykytilanteeseen pääsemiseen olen kouluttanut asennettani suhteessa nukkumiseen. Ennen annoin piutpaut unille ja vuosien ajan tulin nukkuneeksi hyvin epäsäännöllisesti ja valvoneeni paljon. Nyt kun olen harjoitellut pidempiä unia ja säännöllisempää elämäntapaa olen huomannut selkeän eron. Ja ihan paljon positiivisempaan suuntaan. Pakko on ollut tunnustaa, että hyvät unet on kyllä upea juttu (nauraa). Ja miksi näin niin ihan siksi, että voin paremmin!

Läheisyys lämmittää. Ja lämpölamppu :-D Mutta sulassa sovussa uni maittaa
näinkin; Estrella ja Jone.

Moni meistä vähättelee riittävien unien merkitystä. Ja vähän nukkuvaa ihmistä tunnutaan arvostavan, mikä on minusta aivan hölmöä. Ihminen kyllä pystyy aika hyvinkin toimimaan vähillä unilla, mutta väittäisin, että moni kokee olevansa kuitenkin väsynyt. Huonot ja vähäiset unet laskevat mielialaa ja haittaavat oppimista, keskittymistä ja päätöksentekoa. Minäkin kuvittelin vielä 3 vuotta sitten pärjääväni jatkuvasti max. 6h unilla, mutta ymmärsin riittämättömyyden siinä kohdin, kun tuntui, että 10h yöunetkaan eivät riittäneet palautumiseen ja keskittymiskyky herpaantua. Silloin oli hienoa, että ylipäänsä heräsi ja siitä se päivä lähti. Sinkoillen suuntiinsa suorittamaan. Nykyisin minusta on ihanaa herätä ja tuntea olevani virkeä sekä henkisesti että fyysisesti, sen sijaan, että olisin ylikierroksilla. Silloinkin on energinen olo, mutta eri tavalla.

Ja nyt flunssaa potiessa, levon merkitys on kasvanut. Olen levännyt, ja todellakin antanut itseni levätä. Flunssa on kohta selätetty ja sitten, kun oikeasti on olo terve niin annan itselleni luvan startata salilla rehkimisen. Edellisestä kerrasta onkin jo kohta 3 viikkoa (hirmuisen pitkä aika)!

Arvostakaa itseänne ja nukkukaa riittävästi. Unettomuudesta ei kannata kärsiä vaan hakeutua lääkäriin mikäli omat konstit eivät riitä. Ja koska ollaan yksilöitä kaikki, niin unen määräkin on yksilöllistä. On kuitenkin hyvä nukkua enemmän kuin 6h yössä, sitä laadukasta unta. Ja tietysti joka yö eikä vain lomalla...


Kun Estrellaa väsyttää niin sitten sitä nukutaan. Vaikka kesken seikkailun :-D

Pari artikkeli unesta.
Unen merkitys
Tule hyvä uni

Nyt hyvää yötä ja kauniita unia kaikille! Ja iloista Pääsiäistä myös!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti