31 heinäkuuta 2016

Kananmunasta ja kananmunan valkuaisesta on moneksi

Käytän aika paljon kananmunaa ja etenkin kananmunan valkuaista ruokavaliossani. Tämän kuulemiselta ette ole välttyneet (hymyilee). Ruokavalioni on alkanut muokkaantua yhä enemmän maidottomaksi ja gluteenittomaksi, mutta ei munattomaksi. Valkuaista kulutan päivässä 250 grammaa - 500 grammaa riippuen siitä millaisen aamupalan ja iltapalan itselleni teen ja onko menossa laihduttava jakso vai ei.
Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että olen tyytyväinen, kun on olemassa valmis tuote tähän tarpeeseen eikä tarvitse kananmunan keltuaisia heittää pois. Tuhlausta tulisi keltuaisten kohdalla, kun vain proteiinirikasta kananmunan valkuaista kuuluu päivittäiseen ruokavaliooni yllä kerrottu määrä (mikä on noin 7-9 kappaletta keitettyjä kananmunia riippuen kananmunan koosta,) mutta keltuaisia vain yksi. Keltuaisia siis toki syön, mutta näissä määrissä niitä menisi valtavasti myös hukkaan ja sitä en halua. 

Tämä on ammattivalokuvaajan ottama kuva Studio Flavourin tilaisuudessa.
Allekirjoittaneen pitää kehittää kuvaustaitojaan :-D
Onneksi on Laitilan kanatarha, jossa valmistetaan kananmunasta vaikka mitä! On perinteisiä kananmunia, luomumunia, valmiiksi keitettyjä ja kuorittuja kananmunia, valmiiksi kypsennettyä valkuaista, munavoita, kananmunan valkuaista nestemäisenä, valkuaisjauhetta, kananmunan keltuaista nestemäisenä, kananmunamassaa ja proteiinismoothieta. On helpotettu ihmisen eloa, kun on mistä valita (nauraa).

Kesän alussa pääsin mukaan tilaisuuteen, jossa esiteltiin monia ideoita tarjoilla kananmunaa eri muodoissaan. Hyvältä maistuvia tarjottavia pääsin maistelemaan. Kananmunaa voi tarjoilla hyvin monella tapaa niin kesällä kuin muinakin vuoden aikoina kuten alla olevista kuvista näkyy. Paikkana oli Helsinki ja Flavour Studio siinä Teurastamon alueella. En tiennyt tällaisestakaan paikasta ennen, mutta nyt tiedän.

Laitilan kanatarhan ja Munaxin slogan

Taidetta Teurastamon henkeen

 


 
Ammattikuvaaja työn touhussa
Itse etsin vaihtelua perussmoothielleni kesän aikana ja varioin parit vaihtoehdot kananmunan valkuaisesta. 

Tein valkuaiskahvista oman variaation; kaakaonmakuinen valkuaisvaahto. Miedosti raakasuklaan makuinen vaahto kahvin kera. 

Raakakaakaonmakuinen valkuaisvaahto -kahvi

2 rkl Laitilan ProEgg -valkuaista 
1/2 tl - 1 tl raakakaakaota 
liraus hunajaa

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää raakakaakao ja hunaja (makeutus oman maun mukaan) ja sekoita (nopeasti vatkaimella, jotta aineet sekoittuvat ja väri tulee tasaiseksi). Lusikoi oman mielen mukainen määrä kuppiin kahvin päälle ja nauti.

Raakakaakaonmakuinen valkuaisvaahto -kahvi
Toinen variaatio on kaakaonmakuinen valkuaisvaahto mustikoilla kaurahiutaleiden kaveriksi tai välipalaksi marjojen kanssa. Ohjeen määrästä riittänee kahdelle, sillä valkuaisvaahto on riittoisaa.

Raakakaakaon makuinen vaahto valkuaisista (aamiaiseksi kaurapuuron kaveriksi tai välipalaksi marjojen kera)

1 dl Laitilan ProEgg -valkuaista
2 tl raakakaakaota
1 tl hunajaa
ripaus kanelia
(vaniljauute tai -sokeri oman maun mukaan)

Valmista kaakaovalkuaisvaahto vatkaamalla valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sekaan raakakaakao ja hunaja ja pyöräytä vatkaimella sen verran, että saat lisätyt aineet sekoittumaan ja värin tasaiseksi. Halutessasi voit lisätä vaniljauutetta tai -sokeria oman maun mukaan.
Lisää haluamasi lisukkeet kaveriksi tai syö sellaisenaan.

Raakakaakaon makuinen valkuaisvaahto
kaurahiutaleiden, mustikoiden ja nektariinin
kera
Ja kolmas variaatio on sitten mustaherukkainen valkuaisvaahto cashewpähkinöillä. Ohjeen määrästä riittänee kahdelle, sillä valkuaisvaahto on riittoisaa.

Mustaherukkainen valkuaisvaahto cashewpähkinöillä

1 dl Laitilan ProEgg valkuaista
100 gr vähäsokerista mustaherukkakeittoa
1 rkl hunajaa
ripaus kanelia

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sekaan mustaherukkakeitto ja hunaja ja vatkaa nopeasti sekaisin ja tasaisen väriseksi. Siirrä tarjoiluastiaan ja nakkaa pähkinät päälle. Nauti. 

Mustaherukkainen valkuaisvaahto cashewpähkinöillä
Se on hyvä muistaa, että vaahto täyttää ja on todella riittoisaa. Tiedän kokemuksesta, sillä olen ihan käytännössä syönyt varioituja valkuaisvaahtoja useita kertoja posket pullollaan ja syvään huokaisten, kun siitä täyttyykin niin nopeasti. Yhdestä desistä valkuaista tulee jo hyvän kokoinen määrä saati sitten 250 grammasta (nauraa). Makeutta saa hunajalla ja kanelilla halutessaan, jos tuntuu siltä, että marjat tai keitto ei tuo sitä riittävästi. Itse en niin kovin makeista välitä, joten se saattaa välittyä myös ohjeissa.

Kananmunasta ja kananmunan valkuaisesta on siis moneksi! Ja omalla kohdallani kananmuna on tullut ruokavalioon jäädäkseen valkuaispainotteisesti. Marjoilla, mausteilla ja yrteillä aika neutraalin makuisesta valkuaisesta saa maukkaan. Vatsa tykkää ja proteiiniakin samalla lykkää. Ja käyttötapoja on niin monta kuin on käyttäjääkin.

Laitilan kanatarhan nettisivuilta löydät ruokaohjeita ja tuhdin tietopaketin kananmunan ravintosisällöstä. Ja kananmunasta tuotteita, joita et välttämättä tiennyt olevankaan (hymyilee)

                                    Mari

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti