19 elokuuta 2019

Kuninkaantammi - kyläjuhlat lähestyvät

En muista, että olisin missään vaiheessa maininnut muuttaneeni, mutta tosiaan alkuvuodesta niin tuli tehtyä. Uusi vuokra-asunto valmistui tämän vuoden helmikuun viimeinen päivä asuinalueelle, joka monelle paljasjalkaiselle helsinkiläisellekin on tuntematon. Asuinalue sijaitsee Luoteis-Helsingissä Vantaan rajan tuntumassa ja omaa hauskan, ja aavistuksen mahtipontisenkin nimen; Kuninkaantammi

Asuinalue on saanut nimensä täällä sijaitsevan vanhan tammen mukaan ja tuo tammi on perimätiedon mukaan Ruotsin kuninkaan istuttama ennen 1800-lukua. Mene ja tiedä. Tammi ei osaa puhua ja vaikea se on keneltäkään asiaa tarkastaa, joten suullisen perintötiedon armoilla ollaan (nauraa). 
Tämä alue on siis aivan uusi ja vielä pitkään rakennustyömaata ilman palveluita, mutta tästäkin huolimatta olen ihastunut alueeseen. Tykkään alueen monimuotoisuudesta, talojen värikkyydestä ja erilaisuudesta, pienistä kaduista, sisäpihoista, ympäristön tarjoamista ulkoilumahdollisuuksista ja rakentuvasta yhteisöllisyydestä. Palvelut tulevat sitten aikanaan.
Helsingin kaupunki kuvailee sivuillaan Kuninkaantammen rakentuvan värikkääksi ja viihtyisäksi jalankulkukaupunginosaksi, jossa rakennetaan ekologisesti kestävää, elämykselllistä ja yhteisöllistä asuinympäristöä. 
Tämä jää nähtäväksi ja tuloksia voi katsella tulevaisuudessa, kun alueen sanotaan valmistuvan vuonna 2025. 

Omalta osaltani voin todeta tässä puolen vuoden asumisen ajalta, että ainakin yhteisöllisyys on rakentumassa jo vahvasti. Aktiivisimmat asukkaat ovat järjestäneet kaikenlaista pientä tapahtumaa, Kannelmäen seurakunta on ollut (ja on ymmärtääkseni tulevaisuudessakin) aktiivisesti mukana ja Kuninkaantammen oma kylätoimikunta on perustettu. Facebookista löytyy omia ryhmiä niin koko asuinalueen asukkaille kuin osalle taloyhtiöistä tai katuosoitteista. Kerhohuoneita tai yhteisiä oleskelutiloja löytyy, niitä sisustetaan viihtyisiksi, jotta niissä voisivat tavata toisiaan taloyhtiöiden asukkaat sekä asuinalueen asukkaat. On järjestetty jo Siivouspäivä ja Kirppispäivä sekä muutamia grilli-iltoja. Ja tehty oma logo!
Mikä parasta osallistuminen on vapaaehtoista. 
Tällä alueella asukkaiden ympärille ja ympärillä luodaan jatkuvasti puitteita ja toimintaa hyödynnettäväksi halukkaille aktiivisten ja idearikkaiden ihmisten ja tahojen toimesta. On sitten itsestä kiinni miten ja millä tasolla haluaa olla mukana vai pysytteleekö sivussa.
Kylätoimikunnan ensimmäinen isompi ponnistus on Kuninkaantammen kyläjuhlat tulevana lauantaina. Itseäni harmittaa, että olen viikonlopun toisaalla enkä pääse paikalle, mutta uskon, että kyläjuhlasta onnistunut tapahtuma, josta tulee joka vuotinen perinne. 
Onnistumisen tae on tietysti osallistuvat ihmiset , talkoohenki ja oikea asenne. Ohjelmaa ja erilaista puuhastelua on järjestetty kaiken ikäisille ja aikaa leppoisaan olemiseenkin on varattu, jotta juhla ei mene pelkäksi suorittamiseksi. 
Ohjelmassa on nyt ensimmäisellä kerralla ainakin grillausta, yhdessäoloa, muskari, kasvomaalausta, pihapelejä, musiikkia ja olympialaiset. Kyläjuhla järjestetään nyyttärityylisesti ja picnic -asenteella, joten sormet ja varpaat ristiin, että sää suosii. Mukana on myös Kannelmäen seurakunta, jonka ansiosta tällä erää ainakin tuo kasvomaalaus toteutuu.

Kävin lauantaina lähellä sijaitsevan asuinalueen, Torpparinmäen, kyläjuhlilla aistimassa tunnelmaa ja kuuntelemassa tarjolla ollutta musiikkia. Tunnustan, että minua juhlille veti 22-Pistepirkko, mutta myös uteliaisuus nähdä millainen kyläjuhla lähistöllä järjestettiin viidettä vuotta. Yllätyin positiivisesti paikalla olevasta väkimäärästä. Tuli sellainen hyvä 'vielä on kesää jäljellä' -fiilis eikä kukaan tullut kyselemään jäsenkorttia (nauraa).Kuninkaantammi on niin alussa, että kaikki tietysti lähtee nollasta. Kuten myös kyläjuhla ja kylätoimikunnan toiminta. Rahaa tarvitaan aina, mutta sen kerääminen ei ole juhlan pääasiallinen tarkoitus vaan yhteinen hauskanpito, toisiin alueen asukkaisiin tutustuminen ja leppoisa yhdessäolo. 
Kylätoimikunta on esittänyt toiveen, että mahdollisimman moni osallistuisi juhliin ja minä, vaikka en paikalle pääsekään, toivotan kaikille oikein mukavia kyläjuhlia!

                                              Mari

ps. Kerron tuonnempana lisää tästä minua viehättävästä asuinalueesta ja kenties voin raportoida jossakin kohdin myös siitä miten kyläjuhlat menivät...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti