13 syyskuuta 2021

KokoTeatterissa katsottua - 4.48 Psychosis

Kävin kutsuttuna KokoTeatterissa katsastamassa näytelmän, jonka nimikin jo hätkäyttää. Ainakin minua itseäni; 4.48 Psykoosi.

Sarah Kanen näytelmä 4.48 Psychosis kertoo identiteetistä, sukupuolesta ja mielenterveysongelmista. 

*lippu saatu, KokoTeatteri*

Kuvat yllä omia
Kuva Sini Salo, KokoTeatteri
Mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet pandemian aikana ja masennus on vallannut laajalti alaa ympäri maailman. Ja sairauksia, jotka halutaan kätkeä, vaikka pitäisi oikeasti enemmän ja avoimesti puhua.

Masennuksesta kärsi myös Sarah Kane, joka kuoli nuorena oman käden kautta, ja joka kirjoitti tämän näytelmän viimeisenään taistellessaan masennusjaksojen kanssa.

Melko raadollista, kun masennus vie mielen ja kehon uumeniinsa. Katsojana hiljenin, hätkähtelin ja koin jonkin asteista avuttomuuttakin näytelmän aikana; sen verran vieraissa ja syvissä vesissä liikuttiin.

Ote näytelmästä:

”Viillän ranteeni auki, otan yliannostuksen ja lopuksi hirtän itseni. Ainakaan eivät pääse sanomaan, että se oli hätähuuto”

Kuva Sini Salo, KokoTeatteri
Näytelmä oli aika suoraviivainen ja agressiivinen kuvaus masennuksensa kanssa kamppailevan henkilön päivistä kaikkine ahdistuksineen, tuskineen, itseinhoineen ja mielialalääkityksineen. Musta huumori kukoisti, kun oli niitä hyviä ja valoisia hetkiä. Koko ajan vähemmän ja vähemmän kylläkin. 

Näyttelijät Sara-Maria Heinonen ja Katimari Niskala toimivat tulkkina ja esittävät Sarah Kanen runollista ja voimakasta tekstiä. On yksi persoona ja kaksi ääntä, ja kahden äänen ja yhden persoonan vuoropuhelu.

Kuvat Sini Salo, KokoTeatteri

Huh, mikä aihe ja näytelmä! Mutta katsomisen arvoinen. Mikäli Sarah Kanen tuotanto kiinnostaa niin käy katsomassa tämä näytelmä. Saattaa nostattaa tunteita...

                                      Mari

Ohjaus Moe Mustafa
Esiintyjat Sara-Maria heinonen, Katimari Niskala
Valosuunniteljia Roy Boswell
Ääni ja video Moe Mustafa
Lavasteavustaja Matti Collan
Oikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy

Ensi-ilta 7.9.
Muut esitykset vielä 15.9. klo 19 / 18.9. klo 14 KokoTeatterissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti