11 elokuuta 2014

Ensipuraisu sauvakävelyn maailmaan Nordic Walk -tapahtumassa

Viikonloppuni vietin rennosti tekemättä mitään, kuntosalilla ja sauvakävellen. Itseäni aina hymyilyttää, kun sanon, että en tee mitään, sillä useimmiten juuri sellaiseen päivään kuuluu kunnon treeni kuntosalilla. Niin nytkin lauantaina. Tein HIIT:in, joka keskittyi jalkoihin ja takamukseen ja lopun päivää sitten vietinkin kirjan parissa alaosasto hellänä. Mutta nämä tällaiset aikatauluttomat päivät tekevät välillä hyvää. Ei ole kiirettä minnekään, kun muutoin yleensä ryntäilee kelloa katsoen sinne tänne.

Sunnuntaina olikin vuorossa jotakin jota en olisi ikinä kuvitellut oikeasti tekeväni. Siis minä seisoin Ooppera -talon takana sijaitsevalla amfiteatterilla kävelysauvat käsissäni ja edessä oli kävelysauvalenkki Nordic Walk -tapahtuman merkeissä.


Sauvakävelijän jalat ja kävelysauvat....

Tapahtuma oli ilmainen ja olin ilmoittautunut tähän hetken mielijohteesta, mutta positiivisin odotuksin. Minulle sopisi hyvin kokeilla uutta lajia näin tapahtuman puitteissa. En omista itse edelleenkään kävelysauvoja, ja jostakin syystä olin ilmoittautuessani valinnut vaihtoehdoksi 'en tarvitse', kun olisin nimenomaan tarvinnut kävelysauvat, joita tapahtumaan lainasi Suomen Latu. Sauvattomuus aiheutti sen, että oli mietittävä mistä ne sauvansa lainaisi vai menisikö tapahtumaan sauvoitta, mutta sitten se ei olisi minulle ensimmäinen sauvakävelyni....
Noh, minä lainasin kävelysauvat ystävältäni ja painelin paikalle. Ilmoittauduin, sain osallistumisrannekkeen ja Hyvä Terveys T-paidan (pirteän limen värinen!) ja sitten tutustuin tapahtumapaikan antiin. Äänessä kuulosti olevan Marco Bjurström, joka toimikin tapahtuman juontajana ja mm. alkuveryttelyn  vetäjänä. Ilo silmälle on hän erinomaisen liikkuvaisen kehonsa ja positiivisen olemuksensa kanssa.


Ilmoittautumispiste; toimi muuten sujuvastiHyvä Terveys T-paita; pirteä väri!

Nordic Walk -tapahtuman ohjelma


Paikalla oli edustettuna myös mm. Suomen Latu, BungyPump, Lääkärikeskus Aava, FIX- liikuntakeskukset ja UH -urheiluhallit, Omron, Sanoma Media Finland, Unilever, Gymstick, Suomen Sydänliitto ja INWA (International Nordic Walking Federation).


Marco Bjurström juontajan töissään


Ennen lenkille lähtöä ehdin tutustua myös kävelysauvomisen tekniikkaan, joka on aika oleellinen osata saadakseen sauvakävelystä irti kaiken mahdollisen hyödyn. Tässä vaiheessa huomasin, että lainaamani kävelysauvat olivat minulle auttamattomasti liian pitkät, mutta päätin silti vetäistä 4,5 km lenkin niiden kanssa.


Sauvakävelyn tekniikka kuvaan kiteytettynä


Lenkille startattiin portaittain. Ensinnä lähtivät ne, jotka olivat valinneet 9 km reitin, varttia myöhemmin ne, jotka olivat valinneet puolta pienemmän reitin (4,5 km) ja tästä vartin päästä ne, jotka olivat valinneet 2 km reitin. Kaikki reitit sijoittuivat Töölönlahden ja Tokoinrannan ympärille, joten kauniissa maisemissa kuljettiin.
Lähdin matkaan reippaasti askeltaen ja pitäen mielessä tekniikan, jonka Suomen Ladun edustaja oli minulle erinomaisesti näyttänyt. Pyrin pitämään tekniikan mielessäni koko reitin ajan, mutta aika ajoin jäin kiinni yrittäessäni tehdä tasatyöntöjä aivan kuten olisin hiihtämässä. No se on tietenkin minulle tutumpi laji, vaikka en olekaan vuosiin hiihtänyt. Ärsyttävintä oli se lipsuminen; aivan kuten hiihtäessä suksien lipsuminen niin sauvakävelyssä se sauvan lipsuminen hiekalla (*nauraa*). 
Huomasin jo ensimmäisellä kilometrillä, että kävelysauvan on kyllä oltava lyhyempi (oma pituus - 55cm), jotta kokonaisuus pysyy kasassa eikä kävelystä sauvojen kanssa tule käsien liikeradan osalta lyhyttä tikkaamista tai, että ne sauvat laahaavat vain perässä. Paremmin saa varmasti tukea kulkuunsa, kun olisi ollut oikean mittaiset sauvat. Mutta askel tuntuu pidentyvän ainakin parin sentin verran ja kyllä sitä hengästymään itsensä sai. Pääsee melkoisen lujaa, kun liikeradat alkavat sujua ja mieltää homman. 

Lenkin päätteeksi nautin kahvit, katselin ympärilleni ja odottelin vuoroani kolesterolimittaukseen. Mittauspisteissä riitti vilskettä ja ennen minua oli mittauksen käynyt teettämässä 513 henkeä. Hieno asia, että tällainen mahdollisuus oli järjestetty ja homma toimi seitsemällä mittauspisteellä melkoisella vauhdilla, mutta mallikkaasti. Kaikki, joilla kokonaiskolesteroliarvo oli alle 5.0, saivat tuotepaketin, joten sellaisen minäkin itselleni lunastin (kolesteroliarvoni oli 3.14).


Kolesterolimittauspiste oli näkyvästi esillä
Mielestäni Nordic Walk oli mukava tapahtuma ja väkeäkin mukana arviolta n. 700. Mahtui reitille hyvin sauvomaan, vaikka toki siinä oli otettava huomioon se, että yksin ei ollut liikenteessä. Sauvakävelyä voi toki harrastaa erinomaisesti ilman tapahtumiakin, sillä lajina se sopii kaikille, on edullista ja helppoa. Hyvä laji, kun haluaa kohottaa kuntoaan ja toimii apuna painonhallinnassakin.
Sauvojen kanssa kävely ei sinänsä tuntunut mielestäni hassummalta ja reitin päätteeksi olin itse tyytyväinen, että tulin ylipäänsä kokeilleeksi. Tiedän joskus sanoneeni, että ei ikinä, mutta onneksi mikään ei ole kiveen hakattua eikä sitä kokeilematta voi tietää onko laji itselle sopiva vai ei (*hymyilee*). Aion kokeilla myös BungyPump -kävelysauvat, jotta tiedän onko perinteinen vai tuunattu kävelysauva minulle parempi vaihtoehto. Ja luulenpa, että ensi kerralla olen mukana tässä tapahtumassa, mutta silloin sauvani ovat oikeanmittaiset ja tekniikka hiotumpaa.

Tapahtumatori ja väkeä torilla

Tapahtuman tuliaiset poislukien utelias kissa
Ensimmäisen sauvakävelynsä suorittanut varjossa puun...

Kohdallani siis tapahtui ensipuraisu sauvakävelyn maailmaan. Eikä tosiaan ollut huono kokemus, vaikka kävelysauvani olivatkin minulle liian pitkät. Millaisia kokemuksia teillä on sauvakävelystä?


                                                  Mari

3 kommenttia:

 1. On muuten täysin eri juttu onko sauvat vai köpötteleekö ilman. Sauvojen kanssa meno on melkoisen vauhdikasta.
  Mä joskus kävin sauvomassa ja välillä lisämausteena oli koira vyötäröllä ns. juoksuvyössä kiinni. SIinä tuli kyllä hiki helposti. Pitäisikin kysäistä syyskuussa lopputarkissa, että jokos saa lähteä kävelemään pidempää lenkkiä.
  Ehdottomasti syksyn mukavin ulkoiluharrastus - suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksista sauvakävelystä! Onnistuu varmasti hyvin koirankin kanssa; siinä voi yhdistää kaksi asiaa mukavasti yhdellä kerralla. Tsemppiä toipumiseen!

   Poista
 2. Nyt vaan Mari kävelysauvojen ostoon ;)

  VastaaPoista