24 huhtikuuta 2015

Hapankaali - terveellistä ja hyvää

Tahdon esitellä teille uusimman ruokalautaseltani melko usein löytyvän tuttavuuden; hapankaalin. Nii-in, ei nimensä velvoittamana ollenkaan niin hapan tapaus vaan oikein maukkaaksi prosessoitu kaali ja terveellinenkin vielä.

Ensimmäinen kosketus hapankaaliin on itselläni ollut joskus lapsena ja silloin ei kyllä maistunut. Siitä on jäänyt mielikuva, että hapankaali on pahaa, mutta kuten tunnettua makuaisti muuttuu iän myötä ja niin tässäkin on päässyt käymään. Nythän hapankaali maistuu ihan hyvältä! Tosin tämä on makuasia ja hapankaalin kohdalla siitä joko tykkää tai sitten ei.

Yksi lounassettini hapankaalin kera
Hapankaali on elintarvike, joka on valmistettu kaalista maitohappokäymisen avulla. Voidaan syödä ihan sellaisenaan, ja niin minä tykkään tehdä, tai sitten käyttää ruuanvalmistuksessa. Hapankaali sisältää energiaa vähän, mutta paljon c-vitamiinia, koliinia, entsyymejä ja asetyylikoliinia. Koliini on ravintoaine, jonka tehtävät liittyvät kolestrolin ja rasvan aineenvaihduntaan sekä toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä. Verenpainetta alentava vaikutuskin on koliinilla. Asetyylikoliini on sitten hermoston välittäjäaine. Näitä ravintoaineita ja välittäjäaineita, joista ei niin usein tule puhetta eikä niiden olemassa oloa edes muista, mutta tärkeitä ovat.


Hapankaali on itsessään aika väritön kuten kuvassa
Vaikka kaali aiheuttanee useille ilmavaivoja ja vatsakipujakin ja syömistä kartetaan sen vuoksi, niin hapankaali on vatsaystävällinen vaihtoehto. Tosin mitä tahansa kaalia pitää syödä säännöllisesti ja pureskella hyvin niin ruuansulatus saa vauhtia ja ilmavaivatkin katoavat. Hapankaalissa on yllä jo mainittujen entsyymien lisäksi myös probiootteja ja B-vitamiinia, jotka yhdessä hillitsevät mm. hiivan ja ei toivottujen bakteerien lisääntymistä kehossa. Hapankaali siis on onnen omiaan tehostamaan ruuansulatusta ja vastustuskykyä ja näin ollen sopiva laihduttajalle ja painonhallintaan. Bonuksena vielä se, että kun kehon sisäinen bakteerifloora on tasapainossa, se näkyy ulospäin hehkuvan kauniina ihona. 

Toisenlainen lounassettini hapankaalilla
Itse olen omalla laillani yllättynyt, että näinkin väritön, huomaamaton ja hieman vähäteltykin ruoka, on oikeasti näin terveellistä ja nykyisin jopa ihan hyvän makuistakin. Siis hapankaali. Ei tee happamaksi vaan päinvastoin! (nauraa).

                                                    Mari


2 kommenttia:

  1. No täällä ollaan ja klikkasin itseni jäseneksi. Sinulla täällä terveysruokia ja minulla eilen instassa makkaraa ja tänään pitsaa. Joo, pitää alkaa lukea tätä sun blogia enemmän ja ottaa täältä ruokavalioon muutosta:D Oli kiva tutustua, vaikutit mukavan rempseältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hauskasti erilaiset ruuat meillä ;-) Kiva oli tutustua sinuun ja mukavaa, että löysit tänne! Uskon, että varmaan törmäillään tulevaisuudessa :-D

      Poista