08 helmikuuta 2014

Ethän unohda venytellä!

Taannoin Maijun kanssa Elixiassa vierailupäivänä eksyttiin taas erilliseen huoneeseen, joka sisälsi erilaisia jumppavälineitä. Valikoima on kyllä runsas ainakin tähän asti vierailluissa Elixioissa, joten kannattaa hyödyntää venyttelyssään, jos mahdollista. Toki varmasti monelta muultakin salilta löytyy välineitä, mutta salin koosta riippuen pienemmässä mittakaavassa.
Pakko oli kokeilla muutamia välineitä; siitä katsaus alla. 

Itse tykkään jumppapallosta. Samalla inhoan sitä. Palloa voi sekä halata, että potkia fiiliksen mukaan (jälkimmäinen tulee mieleen silloin, kun pallo ei toimi kuten pitäisi... toisin sanoen ei itse kykene tekemään oikeaoppisesti liikettä ja pallo karkaa). 
Mutta pallolla voi tehdä monenmoista liikettä; vatsa- ja selkälihaksia, punnerruksia, erilaisia venytyksiä ja mitä nyt ikinä mieleen tuleekaan. Samalla se kehittää tasapainoa, joka itselläni on aika huono (joskin parantunut siitä mitä oli elämäntaparemontin alussa).

Pallon päällä on mukava levätä ja samalla venyttää itseään. Voi maata joko selällään kuten minä alla olevissa kuvissa tai vatsallaan, jos se on parempi. Olit kummin päin vain olotilan tulee olla hyvä ja rento; näin lihakset venyvät ja rentoutuvat. 

Jos tuntuu siltä, että kaikki energia menee pyöreän pallon paikallaan pitämiseen niin kannattaa tukea se seinää vasten. Alkuun on varmasti omat haasteensa pallon kanssa jumpatessa.


Lisäksi avasin rintarankaani lattialla maaten. Tuntuu oikein mukavalta, kun asettaa putkirullan tai kuten tässä tapauksessa rullalle kierretty huopa, rangan alle ja liikuttaa käsiään yhtäaikaa niin, että toinen on ylhäällä ja toinen alhaalla. Toisena liikkeenä avaan kädet sivulle levällään niin, että kämmenselät osuvat lattiaan (aina eivät osu). Teen näitä jalat suorina sekä polvet koukussa. Jälkimmäinen on se suositelluin tapa, mutta molemmin tavoin tuntuu hyvältä ja mukavasti venyttävältä.

Hieman myös pakaralihaksen venytystä. Oikeaoppisesti menee niin, että viedään oikea jalka vasemman yli koukussa ja 'halataan' jalkaa. Takapuoli on pidettävä maassa, jotta venytys oikeasti tuntuu. 
Tässä kuvassa näkyy kuin notkea tyttö mä olen, sillä menee aina tovi, että saan itseni aseteltua oikeaan asentoon ja kyllä vanyy jo ennen kuin on likikään oikeassa asennossa (nauraa). Mutta kyllä se tästä pikkuhiljaa meikäläinenkin notkistuu.


Vastaavasti toisinpäin, että vasen jalka koukussa oikean jalan yli ja tiukka halaus. Puuh ja Maijulle vinkki, että ota nyt jo se kuva, että voin päästää irti!


Huh, tästäkö sitä pitäisi venyä johonkin suuntaan... Kannattaa kuitenkin yrittää. Minäkin ainakin millin venyn sivuilleni tai eteen, mutta spagaatiin en tule pääsemään ikinä.


 Sitten venyteltiin vielä ylävartaloa ja käsiä kepillä. Keppikin on mainio jumppaväline. 


Aloittaessani elämäntaparemonttini ei tullut kuuloonkaan, että olisin saanut kepin tähän asentoon selkäni taakse tai että ryhtini olisi ollut näinkään hyvä. Mutta hieno on huomata, että puuhastelut eivät ole menneet hukkaan.


Suosittelen kaikille venyttelyä. Sitä voi tehdä lähes missä vain eikä vaadi edes välineitä varsinaisesti. Liikkeitä on vaikka miten paljon, mutta hyvä on ensimmäiseksi opetella sellaiset perusliikkeet (linkki: perusvenyttelyohjeet) ja sitten kun ne ovat hallussa alkaa varioimaan.
Venyttely on kuitenkin paras tapa ennaltaehkäistä ja huoltaa kehoaan. Itse pyrin venyttelemään ennen liikuntasuoritusta ja varsinkin sen jälkeen. Ja lisäksi venyttelen kotona 2 kertaa viikossa 15 minuuttia ja 2 kertaa viikossa 20 minuuttia mahdollisimman monipuolisesti, jotta koko keho tulisi huomioitua. Silti on vielä pitkä matka siihen, että olisin notkea. Mutta ei lannistuta.

Miten sinä venyttelet ja milloin venyttelet?


                                                          Mari

3 kommenttia:

 1. Tulee venyteltyä aika useasti, mutta huomasin tuossa viikkon sitten milloin ei kannata venytellä, ainakaan kauhean kauaa. Juoksulenkin jälkeen venytin vastaavalla tavalla pakaraa saunassa, mutta vähän unohduin siihen asentoon ja sain sellaisen krampin jonnekin lonkan alueelle, että hetken ajattelin lonkan jo menneen sijoiltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kauhistus! Ei sitä sijoiltaan pidä itseään venytellä :-D

   Poista
 2. No en unohda. Mä meinaan venyttelen joka kerta salin jälkeen. Olen huomannut, että tuo hyvin joustavuutta kehoon. Venyy, venyy ;)

  VastaaPoista