05 toukokuuta 2014

Syö itsesi terveeksi

Olin lomalla USA:ssa kaksi viikkoa. Lomani suuntautui Richmondiin, Virginiaan New Yorkin kautta mennen tullen ja oli kyllä antoisa reissu. Loma on aina mukavaa aikaa, mutta kiva se oli sitten kotiinkin taas palata. Niinhän sitä sanotaan, että oma maa mansikka ja muu maa mustikka.

Lomalla tuli nähtyä ja koettua paljon. Liikuimme autolla paikasta toiseen, koska välimatkat on pitkiä, mutta tuli myös käveltyä suhteellisen paljon; joinain päivinä vain 5 kilometriä ja joinain päivinä peräti 12 kilometriä. Ihan vain nähtävyyksiä katsellessa ja kierrellessä kilometrejä kertyi kuin huomaamatta.

Suurin huolenaiheeni reissussa oli ruoka ja se, että miten selviän nykyruokavalioni kanssa lomani ajan. Tiesin, että annoskoot ovat valtavia ja ruoka rasvaista. Päätin ennen reissuun lähtöäni, että noudatan ruokavaliotani mahdollisimman hyvin unohtamatta kuitenkaan nautiskelua. Mukaan pakkasin kaurapuuron, heraproteiinijauheen, Omega3-, Magnesiumsitraatti- ja C-vitamiinitabletit, koska halusin varmistaa, että aamupalani olisi se päivän parhain ateria ja saisin itseni hyvin käyntiin.


Tässä aamiainen sovellettuna. Syvää lautasta ei ollut, joten hyödynsin kuppeja, joihin tosin ei kaikki mahtunut kerralla. Tämän takia puuro ja herajauhe jaettiin kolmeen astiaan. Hotellin aamupalalla söin omenan ja kananmunan ja näin täydensin aamiaissettiäni. Kaikissa hotelleissamme ei ollut joko aamupalaa tarjolla tai esim. puuro puuttui tarjonnasta.
Ruoka-annokset USA:ssa ovat kautta linjan valtavan kokoisia. Ei voi puhua ollenkaan, että olisivat ravintoloissa samassa sarjassa kuin täällä Suomessa. Myös lasten annokset olivat valtavia. Kaikki ruuat ja juomat tarjottiin mielestäni megakokoisina ja olisi hyvin voinut tehdä niin, että olisi tilannut yhden ruuan ja jakanut sen toisen kanssa. Useimmiten paikalliset ottavatkin osan ruuasta mukaan kotiinsa, mutta jotenkin se tuntuu hölmöltä, kun voisi ne annokset tehdä varmasti pienemmiksi. Noh, maassa maan tavalla.
Ja ruoka oli pääsääntöisesti hyvin, hyvin rasvaista (sitä huonoa rasvaa tietysti). Tästä kärsin itse ja sappikiveni pomppasivat kauhusta pariin otteeseen. Ajoittain oli enemmän kuin huono olo ja rasva maistui suussa.
Pyrin kuitenkin valitsemaan mahdollisimman kevyestä päästä ravintolaruokani ja jättämään kastikkeet pois. Rasvaa vain ei voinut aina välttää, sillä hirvittävän moni liha tai kala oli runsaassa rasvassa uppopaistettua. 

Tilasin kalaa ja sain kokonaisen Snappertunan. 

Mereneläviä keitossa kera vihannesten ja oliivileivän

Kananuudelisalaatti
Naudanlihasalaatti ja maailman pienimmät ranskalaiset

Taimenta ja parsakaalia

Kalkkunapanini ja sipsejä
Välipaloina söin proteiinipatukan tai -juoman useimmitenKahvit oli usein matkassa. Tässä koot pieni ja medium. Isoa en kokeillut, koska tuo mediumkoko oli aivan riittävän paljon (0,5l)

Pidin aika hyvin ateriarytmistäni kiinni, joka toki oli aikaeron (-7h) takia haasteellista. Yöllä yhden aikaan paikallista aikaa vatsani muun muassa vaati aamupalaa. No eihän sitä siihen aikaan mitään syöty, vaikka kurina olikin kova. 

Nyt kun on kotona päässyt taas tuttujen ja turvallisten ruokien pariin niin kyllä voi sanoa, että onpas hyvää tonnikala ruisleivällä tai höyrytetty seiti salaattipedillä. En kaipaa yhtään loma-ajan ruokia. Huomaan nyt eron ja se on aika valtava. Toki USA:ssa voi syödä terveellisesti, mutta sen eteen on nähtävä vaivaa enemmän. Tarjolla on todella paljon erilaisia ruokapaikkoja, mutta ne terveelliset vaihtoehdot ovat harvassa. Kalorit kyllä ilmoitellaan monessa kohtaa, joten tietämättömäksi ei jää ja sitä kautta voi vaikuttaa valintoihinsa. Vesi on ilmaista eikä siitä veloiteta kuten meillä Suomessa. Sitä saa myös lisää ilman erillistä maksua. Näin se pitäisi ollakin, jotta tavallaan kannustetaan ihmisiä valitsemaan se terveellisempi vaihtoehto ruokajuomakseen.

Itsensä voi syödä sairaaksi tai terveeksi. Jälkimmäisestä oli hyvä kirjoitus Iltalehdessä (alla linkki):
Kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä suuhunsa pistää ja sitä kautta huolehtia itsestään. Itse sain taas uutta motivaatiota tälle valitsemalleni elämäntavalle; kevyemmälle elämälle!


                                                         Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti