19 maaliskuuta 2015

Tarjolla gluteeniton luomuaamiainen

Viime viikolla pääsin mukaan tilaisuuteen, jossa tarjolla oli gluteeniton luomuaamiainen. Aivan ihastuttava tapa aloittaa aamunsa jonkun toisen tekemällä aamupalalla! Harvinaista herkkua itselleni.

Aamiaisen oli taikonut meille kokki Alex Nurmi käyttäen Urtekramin gluteenittomia tuotteita (puuro, pastat ja sämpylät). Kattaus oli kaunis ja makumaailma kohdillaan.


Urtekramin tuoteperhe; ihastuttava väritys tuotepaketeissa!


Aamiaispöydän tarjontaa
Gluteenittomien tuotteiden valikoima on nykyisin monipuolinen eikä niitä maustakaan välttämättä erota. Sekään, jos perheessä on keliaakikko tai muista syistä gluteenia välttäviä henkilöitä, ei ole kattauksissa ongelma, kun kaikki valmistetaan gluteenittomista raaka-aineista.

Kun olimme saaneet napanne tuoreista aamiaistarjottavista pullolleen olikin hyvä siirtyä kuuntelemaan lyhyt esittely Urtekramista ja heidän gluteenittomista tuotteistaan, Keliakialiiton tietopaketti ja Helsingin yliopiston dosentti Piia Jallinojan tutkimusta ruokatrendeistä ja mikä niissä vetoaa. Hyvät setit ja omalla kohdallani gluteeniton maailma avartui.

Gluteenittomuus harvoin on oma valinta, mutta niitäkin joukossa on. Esimerkiksi minä itse. Minulla ei ole todettu keliakiaa enkä ole yliherkkä gluteenille, mutta vatsani hyvinvointi on tärkeää ja kokeilen ajoittain onko ehkä gluteeniton vaihtoehto se parempi vaihtoehto. 

Lyhyt tietopaketti.
Keliakia on krooninen ohutsuolisairaus, jonka aiheuttajia on useita, mutta tunnetuin niistä gluteeni. Jos gluteenin syömistä jatketaan, gluteeni vaurioittaa ohutsuolessa toimintoja, jotka huolehtivat siitä, että elimistö pystyy hyödyntämään tärkeät ravintoaineet. Ehdottoman tärkeää on välttää gluteenia ruokavaliossa.
Gluteeniallergia on taas yliherkkyys gluteenille. Tällaisesta kärsivän allergikon elimistössä aiheutuu gluteenista akuutti allerginen reaktio, johon immuunijärjestelmä osallistuu. Gluteeniallergikon ei tarvitse välttämättä jättää kokonaan gluteenia pois ruokavaliostaan, mutta se on silti kannattava vaihtoehto. Sietokykyään voi testata asteittain.
Gluteeni-intoleranssi tarkoittaa yliherkkyytä elintarvikkeiden sisältämälle gluteenille. Tällaisesta kärsivän allergikon elimistössä aiheutuu hidas, mutta ei niin vakava allerginen reaktio, johon immuunijärjestelmä ei osallistu. Gluteenin saantia kannattaa vähentää, vaikka sitä ei tarvitse alkaa välttelemään.


Kokki Alex Nurmi

Tarjolla olleet pastavaihtoehdot

Aamiaisen jälkeisen tietoiskun jälkeen ymmärsin paremmin mitä on keliakia tai gluteeniyliherkkyys. Hyvin oli jo tiedossa se, että keliaakikon elämä ei ole helppoa oman kodin ulkopuolella siinä kohdin, kun tulee eteen hetki, jolloin on jotakin tarjottavaa tai tekisi mieli syödä (eikä eväitä ole matkassa). Harva ihminen huomioi tai ymmärtää, että keliaakikko ei voi syödä hitustakaan gluteenia ruuassaan. Keliaakikon pitää koko elämänsä välttää kosketusta gluteeniin eikä suinkaan yrittää siedättää sillä itseään. Jokaisessa ravintolassa, kahvilassa ja myös kyläpaikassa keliaakikon on varmistettava, että tarjottavat ovat gluteenittomia (tuote ei ole ollut kosketuksissa gluteenia sisältävän tuotteen tai välineen kanssa). Mikäli asiasta ei ole varmuutta, on tarjottavat jätettävä syömättä, ruoka tilaamatta ja syötävä omia eväitä. Hitunenkin gluteenia on keliaakikolle liikaa, vaikka se mitättömältä kuulostaakin. Ei siihen kuole siltä seisomalta, mutta kuka nyt haluaa puolenvuoden kestävät vatsakivut ja vatsan väännöt itselleen. 

Onneksi gluteenitonta tarjottavaa löytyy jo aika monesta ravintolasta ja kahvilasta. Tietous on lisääntynyt ja lisääntyy jatkuvasti.

Tarjotulla aamiaisella en erottanut yhtään mausta oliko sämpylät, puuro tai pasta gluteenitonta. Mutta vatsa kertoi aika pian, että hyvältä tuntui eikä ylimääräistä kurinaa, pöhötystä ja murinaa ilmaantunut. Aion antaa vatsalleni näitä hetkiä tulevaisuudessakin ja nauttia esimerkiksi aamiaiseni gluteenittomana. 

Keliakialiitto: tietoa keliakiasta ja gluteeniton elämä (linkki ohessa). Urtekramista löydät lisätietoja linkin takaa: Urtekram.

                                       Mari 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti