06 tammikuuta 2014

Venyttely; yksi kehon hyvinvoinnin perustoista

Sain joululahjaksi kirjan, joka opastaa minut venyttelyn saloihin. Oikein hyvään kohtaan tuli tuo mieluinen lahja, sillä tämän elämäntaparemontin aikana on venyttelystä tullut tärkeä osa hyvinvointia ja tietoa siitä on aina hyvä lisätä. 
Jo aloittaessani salitreenit PT:ni muistutti, että venyttely on tärkeää ja sitä on tehtävä ja tottahan tuo puhui. Treenaan salilla yleensä niin hartaasti ja kovaa, että olisin ihan supussa ja lihakset jäykkinä, jos en venyttelisi lainkaan. Venyttelyllä on varmasti estetty monen monta revähdystä; ainakin itse uskon näin. 
Aikaisemmin olen tänne blogannut lihasten rullailusta, jota harrastan silloin tällöin. Tämän lisäksi venyttelen n. 20 minuuttia 3 kertaa viikossa keskittyen päälihasryhmiin ja salilla sarjojen välissä tulee venyteltyä kyseistä lihasta, jotta jousto lisääntyisi.
Nyt kun miettii mennyttä niin selkeästi sitä on elastisempi kuin aloittaessaan, mutta edelleen on töitä tehtävänä, jotta voisi sanoa olevansa vaikka ihan oikeasti notkea. Ajan myötä sitä on kangistunut todella paljon, mutta mitä sitä voi odottaakaan, jos ei ikinä venyttele.
Venyttelyn anatomia -kirja on opas lihasten joustavuuden lisäämiseen. Kirjassa on hyvin kuvien avulla yksityiskohtaisesti kerrottu mitä lihasta tai lihasryhmää mitenkin venytetään aina kasvojen lihaksista jalkapohjiin. Monet liikkeet ovat meille kaikille hyvinkin tuttuja.
Tässä on itselleni seuraava haaste, että käyn kaikki tuon kirjan venyttelyohjelmat läpi. Siis kaikki. Enkä aio jättää yhteen kertaan. Koska oma hyvinvointini kiinnostaa haluan katsoa miten venyttely vaikuttaa, kun sitä tekee säännöllisesti. Lähtökohta kun on se, että olen jäykkä tyyppi. 
Homma on jo joulun jälkeen aloitettu ja pakko todeta, että kyllä on tekemistä, että joissakin kohdin ylipäänsä kaikkiin asentoihin taipuu. Mielikuvissaanhan sitä taipuu vaikka mihin, mutta todellisuudessa ei niinkään. Mutta hiljaa hyvä tulee. Sitähän ei tiedä vaikka joku päivä löytäisin itseni joogaamasta...

Venyttelyn merkitystä ei kannata väheksyä. Säännöllinen venyttely on hyvin hyödyllistä koko keholle ja myös mielelle. Ja mikä parasta venyttelyähän on helppo harrastaa vaikka tv:tä katsellessa.

Miten, missä ja kuinka usein te venyttelette?

                                                         Mari

2 kommenttia:

  1. Mulla on muuten tuo samainen kirja. Se on yksiä parhaita kirjoja mitä olla ja voi. Muutkin tuon saman sarjan kirjat on hyviä. Mä niin tykkään siitä, että näytetään aina se lihas, mihin se liike vaikuttaa. Se on niin hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Kuvat on hyviä, kun voi korjata venyttelyään, mikäli venytys ei tunnu siinä kuvan mukaisessa lihaksessa.

      Poista