17 syyskuuta 2013

Vetoremmit ja tukivyö; tukevat varusteet salilla treenaavalle

Kun aloitin kuntosalilla treenaamisen ei tullut mieleenkään, että kaipaisin siihen mukaan välineitä. Ajattelin, että riittää, kun on mukavat urheiluvaatteet päällä, hyvät sisätossut, juomapullo ja pyyhe.
Aika nopeasti käsitykseni muuttui.
Kuntosalilla voi käydä treenaamassa ilman erikoisempia varusteitakin, mutta treenien kovetessa on hyvä kiinnittää apu- ja tukivarusteisiin huomiota. Selkä joutuu useimmilla koville ja sormista loppuu niin sanotusti pitovoima, kun painot kasvavat.
Omalla kohdallani hyvä apu oikeanlaisten varusteiden hankinnassa oli personal trainer, joka suositteli hankkimaan vetoremmit ja tukivyön, jotka kuuluvat nykyään perusvälineisiin salilla käydessäni.

Tukivyö on ehkä yleisin salilla käytetyistä treenivarusteista. Useimmat ovat nähneet sellaisen painonnostajilla, jotka käyttävät tukivyötä tukemaan keskivartaloa raskaissa suorituksissa. Sitä vartenhan se tukivyö juuri on tarkoitettu ja itse olen huomannut sen oikein hyväksi varusteeksi.
Vuosi takaperin oli kyllä oma, huvittava ja samalla kamala hetki se, kun PT ilmoitti treeneissä, että nyt pitää laittaa tukivyö. Alkuun en omistanut omaa tukivyötä, mutta salilla, jossa käyn, oli seinällä rivi erilaisia tukivöitä (aika monella kuntosalilla, on tarjolla lainaksi tukivöitä, mutta ei suinkaan kaikilla, joten siihen ei kannata luottaa). Ei muuta kuin etsimään itselleen sopiva ja tarpeeksi iso. Näky oli kaikkea muuta kuin silmiä hivelevä, mutta onni oli, että salin vyöt oli tarkoitettu isoille miehille, joten itselleni sopiva vyö löytyi. Ja peiliin ei ollut katsomista, koska tukivyö nostaa vyötärömakkarat hyvinkin näkyville ja sehän näin naisena kamalasti harmittaa.
Sittemmin olen hankkinut itselleni perustukivyön (kuva alla, ei maksettu mainos), joka on toiminut tähän asti hyvin. Tukivyötä käytän, kun teen esim. kyykkyjä tai maastavetoja.


Toinen varuste, jonka hankin aika pian salitreenien aloittamisen jälkeen, oli vetoremmit. Ensin ei ollut minkäänlaista käsitystä mistä on kyse, mutta aika pian asia tuli selväksi, sillä painojen kasvaessa ja voimien lisääntyessä käsissä tulee eteen se, että sormien pitovoima ei riitä. Vetoliikkeissä sormien pitovoima on se, joka ensinnä pettää ja sitten vasta tulee lihasväsymys. Ja kun otteet alkavat lipsua voi käydä huonosti tai ainakin sarja keskeytyy eikä näin ollen harjoitettava lihas rasitu kuten pitäisi. Vetoremmejä on monenlaisia, ja jokainen varmasti löytää itselleen sopivan malliset.
Itselläni on Versa Gripps:n vetoremmit, jotka sopivat käyttööni erinomaisesti (kuva alla, ei maksettu mainos) ja taipuvat käytössäni toisin kuin perinteisemmät vetoremmit (kuva alla, ei maksettu mainos) estäen mahdolliset hiertymät (mutta ei kovettumien syntymistä kylläkään). Mutta ote on niin pitävä, että pystyn hyvin roikkumaan jalat ilmassa pelkkien vetoremmien varassa ylätaljassa (ja näinhän sitä voi käydä ihan oikeastikin, kun isoilla painoilla ylätaljasarjaansa tekee ja painot vie viimeisen rutistuksen jälkeen lyhytjalkaisen, voimattoman ihmisen ylös mennessään...)




Perinteisemmät vetoremmit kuvassa alla. Näiden kieputtamiseen ei oma mielikuvitukseni taivu, mutta näitä näkee kyllä saleilla enemmän ja ajavat saman asian kuin ylempänä kuvissa olevat. Eivät estä kovettumien eikä hiertymien syntymistä.


Kummankaan tyyliset vetoremmit eivät auta siihen, etteikö tosiaan kovettumia käsiin tulisi, mutta auttavat otteen pitävyyteen.
Toimistotyöläisen herkkähipiäiset kädet ovat joutuneet armottomasti kokemaan sen, että salilla rautojen kanssa ryskiessä kämmeniin tulee ihka oikeat känsät! Onneksi ei ole niin vakava asia.

Kovettumia ja hiertymiä estämään voi hankkia erikseen hanskat salikäyttöön. Hyvät hanskat ovat hengittävää ja kestävää materiaalia, ulkonäöltään liki kuten pyöräilyhanskat ja niillä saa pitävän otteen tangosta. Osassa hanskoja on mukana rannetuet, joten erillisiä rannetukia ei tarvita. Molempia saa myös erillisinä.
Itselläni on harkinnassa rannetuet tai salihanskat rannetuilla, koska tietyt liikeradat mm. hauiskäännöissä rasittavat ranteita. Vammoja välttääkseen joutuu hieman liikeissään varomaan.

Näiden lisäksi on tietysti polvitukia, joita on syytä käyttää tukemaan polvien niveliä ja välttääkseen ongelmat polvien alueilla.

Tässä oli kevyt katsaus saliharjoittelun varustemaailmaan omalla kohdallani. Olen ollut tyytyväinen ja varusteet ovat tukeneet treenaustani oikealla tavalla eli vammoja ei ole syntynyt. Toivon, että ei synnykään, vaikka painot tulevat nykyisestä vielä kasvamaan.
Koko aikaa ei tarvitse tukivyötä tai vetoremmejä pitää päällä vaan ne voi ottaa pois sitten, kun liikesarja ei tukea vaadi tai varuste on enemmän häiriöksi kuin hyödyksi.


                                                   Mari



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti