20 syyskuuta 2013

Vaihtoehtoisesti töitä seisten toimistolla

Teen työkseni paljon töitä näyttöpäätteellä toimistossa tai kannettavalla etänä. Toimistossa työskentely mielletään usein istumatyöksi, mutta minäpä puitteiden niin mahdollistaessa olen alkanut tehdä työni istumisen sijasta seisten.
Ei ole tarvinnut katua!

Muutimme uuteen toimitaloon viime vuoden syksyllä ja uudet puitteet tehdä töitä ovat mahtavat. Työnantajani on tässä kohdin onnistunut erinomaisesti toimitilojensa sisustusta ja toimivuutta suunnitellessaan. Ylen ohjelma; Puoli seitsemän, teki taannoin lyhyen jutunkin toimitiloistamme. Toimistossamme on seitsemän kerrosta, joista jokaisessa on oma, raikas värimaailmansa ja osassa kerroksia työpisteet ovat ns. mobiilipisteitä (ei kenellekään nimettyjä työpisteitä) ja osassa kiinteitä (nimetyt paikat). Työpöydät ovat sähköisesti säädettävissä ja muutoinkin on ajateltu ergonomia-asiat niin pitkälle kuin suinkin on ollut mahdollista. Upea asia, jota jokaisen pitäisi hyödyntää, jos mahdollista.

Istumisen sijasta seisominen on ollut erinomainen valinta. Vaikka ensimmäisinä päivinä tuntui, että jalkaa pitää vaihtaa jatkuvasti, koska jalat ja selkä väsyivät, niin nyt näistä ei ole tietoakaan. Keskikroppa on vahvistunut, ryhti parantunut, lonkkieni liikkuvuus on parantunut, hartioita ei jomottele ja nesteet eivät pakkaannu jalkoihin. Hirveästi sellaisia asioita, jotka ovat paremmin kuin ennen (esim. kaupan kassalla jonottaminen sujuu nykyisin ilman tuskallisia jalanvaihtoja, kun kroppa on tottunut seisomaan). Tähän on auttanut toki kunnon koheneminen, mutta myös valinta seistä osa työpäivästä.

Seisoma-asennon sanotaankin vähentävän tuki- ja liikuntaelinvaivoja merkittävästi. Tutkimusten mukaan tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat toimistotyöläisten keskuudessa yksi yleisimmistä lääkärissäkäynnin syistä, joten vaivojen minimointi on tärkeää ja tässä ei kukaan muu pysty auttamaan kuin kukin meistä itse.

Saatan seistä joskus jopa koko työpäivän, mutta useimmiten päivääni kuuluu palavereja, joissa istun. Tällä tavoin saan vaihtelua työasentoihini ja huolehdin itsestäni kuin salaa. Seisominen on mukava vaihtoehto, jota suosittelen kokeilemaan, jos mahdollista. 

Nykyisin työtuolini on lähinnä vaatepuuna, mutta ei siitä ole tarvetta kokonaan luopua. Ja vaikka suositellaan seisomaan työpisteellä, se ei tarkoita sitä, että istuminen olisi kiellettyä.                                                                    Mari

6 kommenttia:

 1. Hyvä kun muistutit :) Jäänyt vähän tämän oman sähköpöydän käyttö alkuhuuman jälkeen, mutta on sentään satulatuoli.

  VastaaPoista
 2. Mullakin on sähköpöytä töissä. Mä välistä istun satulatuolin kanssa ja välistä normituolilla. Jossain vaiheessa koitin myös seisomista, mutt mulla kun on selässä vähän sellaista vikaa, että siellä painaa joku hermoa, niin en pystynyt oikein seisomaan. Sähköpöydät on kyllä siinä suhteessa hyviä, että pystyy vaihtamaan asentoa ja työtapoja.

  VastaaPoista
 3. Hieno juttu. Me saimme myös sähköpöytiä kun jouduimme evakkoon eli väistöön ison talon homeongelman takia. Suurimman osan ajasta seison tai istun satulatuolissa. Joskus on nöyrryttävä ja mentävä ihan normituolille varsinkin jos pitää tehdä josku isompi asiakirja tai taulukko joka vaatii enemmän keskittymistä. En tiedä miksi mutta se alhaalla olo auttaa keskittymään, pitääkin tarkkailla ensi kerralla että mistä se voisi johtua. Pidän usein töissä easytonetossuja silloin kun seison. Helmikuussa pitäisi muuttaa takaisin omiin tiloihin ja saankin varmaan myös sähköpöydän mukana, se on kätevä senkin takia kun meillä on ne yhteistulostimet ja vähän väliä joutuu käymään tulostushuoneessa. Kengät täytyy varmaan vaihtaa nätimpiin ja muutenkin taas palata toimistolookkiin kun ollaan kaikki herrat ja narrit samassa talossa. :)Mulla tulee olemaan oma huone joten eikun lattarit soimaan ja ovi kiinni, seistessä voi myös tanssahdella samalla kun tekee töitä -testattu on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos saatte pöydät mukaan. Kyllä meillä kaikilla toimistotyöntekijöillä pitäisi olla tämä mahdollisuus näihin pöytiin ja satulatuoleihin, jotta pysyttäisiin työkykyisinä.

   Poista
 4. Ihan tuota olen ajatellut, nyt kun selkäni on vihoitellut ja istuminen pitkään tekee kipeää. Että oikeasti täytyy ottaa se kone, ja nousta seisomaan tekemään töitä. Tai ylipäätään seisten tehdä hommia välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile myös satulatuolia, mä sain siitä avun. Mulla vihoitteli puolitoista vuotta putkeen selkä (mulla on välilevyn pullistuma, selkärangan rappeutumaa ja välilevyn laskeumaa)... Salitreeneissä joutuu välttämään kaikkia liikkeitä, jotka sitä pahentavat (mm. maastaveto, askelkyykyt vapailla painoilla). Mutta siis satulatuolia puoli päivää ja sitten nyt kesälomalla alkoi helpottamaan tämä puolentoistavuoden piina.

   Poista